Obvestilo

Raki iz Cerkniškega jezera kmalu na varnem pred gradbenimi deli

Notranjski regijski park namerava v prihodnjih mesecih izravnano strugo Stržena znova spraviti v meandre, kot je bila pred ukrepi izsuševanja. V okviru obsežnih del so v sodelovanju z Ribiško družino Cerknica in Zavodom za ribištvo morali pripraviti tudi načrt reševanja in selitve rakov, ki tam živijo.

Pred začetkom renaturacije, ko bo v preteklosti izravnana struga znova dobila svoje meandre, bodo ribiči rake previdno izlovili iz tistih delov, ki jih bodo v okviru gradbenih del zasuli, so sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

Najprej bodo ribiči rakom nastavili posebne vrše z vabami, potem bodo vsakega vzeli iz vrše, določili njegovo vrsto in ugotovili, ali je jelševec ali koščak, ga izmerili  in mu nato določili spol. Po izlovu bo ribiška družina rake prestavila v drug, zanje v času gradbenih del povsem varen del Stržena.

Navadni koščak je pogostejši od večjega jelševca in običajno živi v višjih legah kot jelševec, če pa vrsti že živita v istem vodotoku, koščak izbere dele s kamnitim dnom, jelševec pa dele, kjer je dno peščeno, so pojasnili v  Notranjskem regijskemu parku.

Zaradi poskusa zmanjšanja obsega in trajanja vsakoletnih visokih voda, s tem pa tudi povečanja pridelave kakovostnejše trave za krmo in steljo, so v preteklosti večkrat regulirali strugo na polju, prvi posegi pa segajo na začetek 19. stoletja.

 NRP/uredništvo NzN

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja