Obvestilo

Rakov Škocjan zaživel v novi podobi

Naravoslovna učna Rakovega Škocjana, drugega najstarejšega zavarovanega območja v Sloveniji, je bila februarja dobesedno prekrita s padlimi drevesi in polomljenimi vejami in zato povsem neprehodna. Z učne poti je bilo treba najprej odstraniti podrto drevje in tako omogočiti vsaj njeno prehodnost. Sledilo je urejanje pešpoti in okolice. »Ocenjujemo, da smo zmleli okrog 200 kubičnih metrov lesa, iz katerega je nastalo kar 500 kubičnih metrov lesnih sekancev. Te smo s samokolnicami razvozili po Rakovem Škocjanu in z lopatami nasuli približno sedem kilometrov poti,« je na današnji predstavitvi opravljenega dela, ki se je udeležila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač, med drugim povedal direktor Notranjskega parka Matevž Podjed.

Rakov skocjan-zled

Rakov Škocjan v žledu

Pretežni del učne poti je zdaj pod vodo, ki pa se počasi umika. »Kar nas posebej veseli, je to, da poplave obnovljenih poti niso prizadele oziroma, da voda lesnih sekancev ni odplaknila s poti,« je še dodal.

Pri prenovi učne poti v Rakovem Škocjanu ves čas sodeluje tudi Zavod za varstvo narave. Učna pot je zato brez pojasnjevalnih in usmerjevalnih tabel. Table se prenavljajo in bodo spomladi nameščene nazaj na svoje mesto.

rakov skocjan-ociscen

Očiščena podoba Rakovega Škocjana

 

»Pri urejanju in obnovi poti tega naravnega čudeža z izjemno estetsko in rekreativno vrednostjo nam je pomagalo osem delavcev zaposlenih preko javnih del. Brez programa javnih del, za katera skrbi Ministrstvo RS za delo obnova učne poti preprosto ne bi bila možna,« je poudaril direktor Notranjskega parka. (B. M. K)

Foto: arhiv Notranjskega parka

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja