Obvestilo

Rakovčani obeležili krajevni praznik: zgodovina je opomin za prihodnost

V športni dvorani Rakek so v petek slovesno obeležili praznik krajevne skupnosti. »Krajevni praznik je priložnost ne samo da se spominjamo dogodkov v letu 1942, ko so Rakovčani pogumno stopili na negotovo pot boja za svobodo, ampak tudi možnost, da pokažemo, da je njihov klic po miru, sožitju in ljubezni, kot ultimativnem cilju, uslišan,« je uvodoma dejala povezovalka prireditve Maja Malc.

Rdečo nit prireditve so tkali verzi Karla Destovnika – Kajuha, s čimer so se poklonili tudi njemu, ki se je s svojimi pesmimi dotikal premnogim nedosegljive prihodnosti. »Njegovi verzi, ki so položeni v usta današnjih mladih naj bodo torej glas tistih, ki so v prelomnih časih polni idealov sanjali boljši jutri – pomlad, ljubezen, toplino človeške skupnosti. Danes imamo ta »jutri«, MORAMO ga imeti,  tudi za njih,« je poudarila Malčeva.  Po njenih besedah, ki so se navezale na nastopajoče zbore in Godbo Cerknica ter mladega recitatorja Anžeta, del današnje generacije žal izgublja sij prihodnosti, »… zato je sporočilo miru, ljubezni in svobode vedno aktualno ter nujno, da ga ohranjamo in privzgajamo mladim rodovom.«

Dr. Damijan Guštin, slavnostni govornik

Pozdravnim nagovorom župana Maka Ruparja in predsednika krajevne skupnosti je sledil slavnostni govornik dr. Damijan Guštin, zgodovinar, raziskovalec slovenske vojaške zgodovine. Vse aktivno obdobje je bil zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino, enajst let tudi njegov direktor. Dvajset let je ob tem predaval študentom obramboslovja predmeta Vojaška zgodovina in Vojaška zgodovina Slovencev. V osredju njegovega raziskovanja je zgodovina druge svetovne vojne, zlasti partizanske vojske in nasilja okupatorjev ter tudi vojna za obrambo neodvisnosti Republike Slovenije. S soavtorjema je napisal pregledno monografijo Slovenija v vojni 1941–1945, fotomonografijo Podobe iz življenja Slovencev v drugi svetovni vojni, knjigi Za zapahi: prebivalstvo Slovenije v okupatorjevih zaporih in Prva partizanska pomlad. V soavtorstvu dr. Martinom Premkom je napisal knjigo o štirih partizanskih enotah, ki so med leti 1942 in 1945 nosili naziv Notranjski odred.

Rokopis zgodovinarja Bogdana Urbarja tik pred tiskom

Dr. Guštin je za tisk pripravil tudi rokopis knjige krajana Rakeka in zgodovinarja Bogdana Urbarja “Naši fantje gredo, naši fantje gredo”, Nastanek, razvoj in bojna pot Rakovške čete, ki je v zaključnem delu in je tako tik pred izidom.

Svoboda, mir, ljubezen – brezčasne vrednote

Razmišljanje Maje Malc o svobodi, miru in ljubezni, se je prepletalo s folkloro in zborovskim petjem ter recitacijami, celotna prireditev pa je slavila tiste vrednote, ki so opogumljale v težkih trenutkih zgodovine: svobodo, mir, ljubezen. »So brezčasne in zato neuničljive. Naj klic iz nekoč v danes nikoli ne utihne – v opomin ter spomin,« je dejala Malčeva.Ppovzet po scenariju avtorice Silvestre Kotar.

Povzeto po scenariju avtorice Silvestre Kotar

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja