Obvestilo

Rakovški gasilci z novo pridobitvijo še učinkovitejši

Župan Občine Cerknica Marko Rupar in direktor podjetja TIPO, investicijske gradnje, d. o. o., Robert Štrukelj sta včeraj podpisala pogodbo za izgradnjo Doma zaščite in reševanja z medgeneracijskim centrom Rakek, danes pa je na vrsti podpis pogodbe za izgradnjo kanalizacije Selšček in Begunje pri Cerknici.

 

»Rakovški gasilci na stari lokaciji nimajo nobene možnosti širitve, prav tako pa jih pesti tudi pomanjkanje operativnih prostorov,« pravi cerkniški župan. »Kar nekaj let smo iskali pravo lokacijo in jo naposled našli.« Župan pričakuje, da bo nova pridobitev v gasilske vrste pritegnila številne mlade, sam pa je prepričan, da je to prava investicija v pravo smer, predvsem zaradi bližine avtoceste in železniške proge, kjer rakovški gasilci zaradi nesreč požarov pogosto posredujejo. »Pričakujemo, da bomo v prihodnjih treh letih razširili tudi izvennivojski prehod železnice,« napoveduje Rupar.

Dom zaščite in reševanja z medgeneracijskim centrom bodo uporabljali članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Rakek, hkrati pa bo del prostorov v mansardi namenjen društvom in lokalni skupnosti za organizacijo različnih dogodkov in druženje. Dejstvo je namreč, da rakovški kulturniki potrebujejo manjšo dvorano za srečanja in vaje.

Skupna vrednost investicije znaša 1,2 milijona evrov. Investicijo bo krila Občina Cerknica iz občinskega proračuna. Novogradnja bo na skupno 800 m2 površine obsegala pritličje, medetažo in mansardo, na jugovzhodni strani objekta pa bosta stali dve nadstrešnici. V gasilskem domu bodo garaža, skupni prostor, poveljniška in dežurna soba, delavnica, dvorana, garderoba, pisarna in vsi pripadajoči tehnični prostori. V objektu bo tudi dvigalo za dostop do večnamenske dvorane tudi za gibalno ovirane. Ogrevanje bo urejeno s toplotno črpalko. Ob objektu bodo uredili povozne površine in 26 parkirnih mest.

Gradnja naj bi stekla že v prihodnjih tednih, gasilski dom pa bo predvidoma končan do junija 2022. Stara gasilska stavba je še vedno v lasti gasilcev, kot pravi župan, pa jo bodo prodali in z izkupičkom nabavili novo opremo.

Danes v Cerknici podpisujejo pogodbo o izgradnji kanalizacijskega sistema Begunje Selšček, ki se bo priključil na čistilno napravo Dolenja vas. Gre za 4,8 mio evrov vredno investicijo, rok izdelave je tri leta, 2023. naj bi bila gradnja zaključena. »Čakamo na kohezijska sredstva, javili se bomo na decembrske razpise,« pravi župan Rupar, ki se evropskih sredstev nadeja. Zmogljivost novega kanalizacijskega sistema bo okrog 1000 populacijskih enot. »Manjše aglomeracije bomo reševali z malimi čistilnimi napravami, ki jih bo občina sofinancirala,«  dodaja župan Rupar.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja