Obvestilo

Rakovški gasilci z novo pridobitvijo

Na Rakeku je konec minulega tedna potekala slovesnost ob prevzemu gasilskega doma in gasilskega vozila za prevoz moštva, ki so ji poleg cerkniškega župana marka Ruparja prisostvovali tudi vodja Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna mag. Aleš Klemenc in predsednik regijskega sveta in člana upravnega odbora GZS tov. Franjo Bukovec, ki je bil slavnostni govornik, medtem ko je prisotne uvodoma pozdravil predsednik PGD Rakek in organizator prireditve Klemen Drole. Seveda je bila nova pridobitev rakovških gasilcev deležna tudi blagoslova, ki ga je opravil župnik Gregor Gorenc.

Vsestransko uporabno novo vozilo

Kupljena so bila tri enaka vozila, za sektor Rakek, PGD Begunje in PGD Cerknica. »Ko društvo dobi novo vozilo, je zadovoljstvo med člani veliko. Gasilsko vozilo za prevoz moštva je prvo vozilo v PGD Rakek, ki ga je v celoti financirala občina Cerknica! Dobavo in nadgradnjo v GVM (Gasilsko Vozilo za prevoz Moštva) so naredili pri ASPC Drobnič v Podskrajniku. Predstavnik podjetja, g. Tomaž Drobnič, je danes med nami,« je povedala povezovalka.. Vozilo je namenjeno za uporabo v sektorju Rakek, torej tudi za PGD Unec in PGD Ivanje selo

Vozilo dopolnjuje vozni park, kot jo predpisuje gasilska kategorizacija za društva druge kategorije. Omogočalo bo prevoz moštva na večje intervencije, na manjše tehnične intervencije in prevoze na tekmovanja oz. izobraževanja.

Župan Občine Cerknica g. Marko Rupar je izročil ključe novega vozila poveljniku PGD Rakek Dušanu Zwölfu, iz njegovih rok pa je vozilo v skrb prevzel prvi voznik Sergej Trebec.

30 let želja dobilo uresničitev

Želja po novem gasilskem domu je tlela že kakšnih 30 let, saj nosi stari gasilski dom letnico 1930. V tem času so bili narejeni najmanj štirje  idejni projekti. Leta 2018 so na občini obljubili nov gasilski dom.

Priznanja najzaslužnejšim

Leta 2020 je padla odločitev za to parcelo kjer sedaj dom stoji. Jeseni 2021 je bil postavljen temeljni kamen in gradnja se je začela. Jeseni 2022 je bil zaključek gradbenih del z občinsko slovesnostjo, marca 2023 pa je potekala operativna selitev opreme in vozil iz starega doma.

Pomembno je, da večnamenska dvorana, ki je del doma, lahko deluje neodvisno od samega gasilskega dela doma. Za to so poskrbeli z ločenima vhodoma. Sam gasilski del pa je sestavljen iz 4 garaž, dveh pisarn in manjšega skladišča.

Slovesnemu prevzemu objekta in vozila je sledila podelitev odlikovanj Gasilske zveze Slovenije, ki so jih prejeli:

– Tov. Martina Modic – Gasilska plamenica III. stopnje.
Tov. Martina je takoj po opravljenem tečaju za gasilca vstopila v operativne vrste. Svoje znanje na področju gasilstva je nadgrajevala in dosegla čin višjega gasilskega častnika. V času epidemije (COVID 19) je bila imenovana za pomočnico regijskega poveljnika na področju epidemij in nalezljivih bolezni. Predava na tečajih, ki se izvajajo na ravni GZ. Kot predsednica ocenjevalne komisiji pri Gasilski zvezi Slovenije pa sodeluje na zaključkih tečajev širom po Sloveniji. Za njeno nesebično in uspešno delo v gasilstvu ji podeljujemo odlikovanje Gasilska plamenica III. stopnje.

– Tov. Janez Turšič – Gasilsko odlikovanje II. stopnje.
Tov. Janez si je že med svojimi predsedovanji društvu zavzemal za nov gasilski dom. Pretekla so mnoga leta in danes so se njegova prizadevanja uresničila. Za ves njegov trud, velik doprinos, da ima društvo danes nov in sodoben gasilski dom ter prostovoljne ure v gasilskem delu se mu zahvaljujemo z državnim odlikovanjem II. stopnje.

– Tov. Franc Šivec – Gasilska plamenica I. stopnje.
Tov. Franc je v svojem skoraj 40 letnem članstvu v gasilski organizaciji opravljam številne operativne funkcije. Vedno se je zavzemal za dobro delo operative, usposabljanja in opremljanja. Glede na njegove operativne izkušnje je bil tudi član poveljstva Gasilske zveze Cerknica. Danes se mu za vse opravljeno delo v vrstah operative zahvaljujemo z državnim odlikovanjem Gasilsko plamenico I. stopnje.

– Tov. Miha Modic – Gasilska plamenica I. stopnje.
Tov. Miha je v polnosti predan gasilstvu. Svoje bogato znanje in izkušnje z veseljem prenaša na mlajši gasilski kader. Kot inštruktor sodeluje na vseh tečajih v GZ in s tem skrbi za bodoče operativce. Njegov velik doprinos pa je tudi v uspešnem delu operative na nivoju Gasilske zveze Cerknica. Za njegov velik doprinos gasilstvu, kvalitetnemu delu operative, ter številne prostovoljne ure se mu zahvaljujemo z gasilskim odlikovanjem Plamenica I. stopnje.

– Tov. Klemen Purkart – Gasilska plamenica I. stopnje.
Tov. Klemen je že kot pionir opravil čin za pionirja gasilca. Od tedaj naprej se nenehno usposablja. Dosegel je čin višjega gasilskega častnika. Vendar svoje znanje z veseljem in nesebično posreduje mlajšemu kadru. Na ravni Gasilske zveze Slovenija je pripravil tudi gradiva za usposabljanja gasilcev. Deluje izredno povezovalno med društvi v GZ Cerknica, na regiji in širše. Z veliko odgovornostjo odhaja tudi na velike požare na Krasu, kjer je vodja enot iz GZ Cerknica. Za njegov izreden doprinos gasilstvu se mu danes zahvaljujemo z odlikovanjem Gasilska plamenica I. stopnje.

PGD Rakek/Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja