Obvestilo

Razsežnosti požara v tovarni Kemis še ugotavljajo

Vzrok in razsežnosti požara, ki je v ponedeljek zvečer zajel vrhniško tovarno Kemis, še nista znana. Kot so pristojni pojasnili na današnji novinarski konferenci, čakajo na analizo državne enote ELME, ki bo ocenila ogroženost okolice in predvsem vode v bližini.

Okoliške prebivalce so pozvali, naj omejijo gibanje na prostem, še posebej v bližini tovarne, in naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Kot je pojasnil Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrhnika, so v zraku snovi, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju, in dodal, da je proizvodnja nekaterih podjetij v bližini Kemisa zaustavljena, v šolah pa pouk poteka normalno.

Kot sporočajo s Civilne zaščite Vrhnika, je pri gašenju požara, ki je izbruhnil zvečer malo pred 20. uro, sodelovalo 323 oseb. Med njimi so bili gasilci z Vrhnike, Logatca, Cerknice, Brezovice, Ljubljane in Kranja, enote nujne medicinske pomoči, policisti, štab civilne zaščite in predstavniki Rdečega križa. V intervenciji nihče ni bil resneje poškodovan.

Nekaj po polnoči je bil požar pod nadzorom. Kot sporočajo s PU Ljubljana, policisti in gasilci na kraju še vedno opravljajo naloge zavarovanja kraja požara.  Ko bodo vzpostavljeni ustrezni pogoji na kraj , pa bodo z ogledom pričeli tudi kriminalisti Policijske uprave Ljubljana.

Direktor Kemisa Emil Nanut je pojasnil, da je zagorelo v delu tovarne, kjer skladiščijo trdne odpadke, kot so embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki in barve. O oceni škode ni želel govoriti, je pa zagotovil, da bo Kemis po tem, ko bodo po kriminalistični preiskavi ugotovili, kaj je treba obnoviti, lahko naprej normalno deloval.

PU Ljubljana/STA/Uredništvo NzN

Foto: PGD Vrhnika/N. M.

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja