Obvestilo

Razstava akademskega slikarja Janeza Kovačiča: s svojimi deli prinaša posebno radost in veselje gledalcu

Tako je na odprtju razstave v Jožefovi dvorane Doma Marije in Marte o očetu govorila njegova hčerka Špela in med drugim povedala: “Njegovo otroštvo, način tedanjega življenja in bivanja mu je pustilo neizbrisen pečat. Iz njegovih del veje otroška radoživost, raziskovalni duh…”

Kot običajno je o avtorju in njegovem delu  v petek, 27. kimavca zvečer, prva spregovorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn: “Je slikar, ki preslikava krajino, ustvarja odlične portrete, naslika čudovita tihožitja … Ustvarja,ne samo doma, ampak je popotnik, ki v svoja dela prenese vse, kar njegovo oko zazna in duša čuti. Poleg slikarstva se ukvarja še z restavriranjem in izdelavo vitražev, katera je moč poleg ostalih del občudovati tudi v Italiji, ZDA in Kanadi, kjer ima v Slovenskem domu tudi stalno razstavo.”

Tudi župan Berto Menard je občudoval razstavljene slike: “Umetniki nam dajo umirjenost, energijo. Ne nazadnje nam je kultura ohranila državo. Čestitke vsem umetnikom, seveda tudi Janezu Kovačiču, ki nam kažejo, da je življenje lepo.”

Slednji je povedal, da je bil po celem svetu in da je povsod našel motive, ki jih je slikal. Začel pa je v Logatcu, kamor se vedno rad vrača, saj tam  kot 15-letnik pred 60 leti končal malo gimnazijo. Tokratno razstavo je obiskal tudi župnik Janez Kompare, ki mu je Janez Kovačič v trajen spomin  podaril sliko Razpelo.

Razstavo je odprl Njegova Ekscelenca častni konzul Hašimitske kraljevine Jordanije gospod Samir Amarin (na vodilni fotografiji), ki je poudaril, kako je kultura vez med dvema kulturama, to je med arabsko in evropsko , saj je Kovačič večkrat obiskal Jordanijo in tam tudi ustvarjal.

Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec je  pod vodstvom zborovodje Lovra Groma odpel nekaj lepih pesmi, začenši s Kje so tiste stezice … Po odprtju nas je vodil predsednik Društva likovnikov Logatec Janez Ovsec. Za pogostitev pa so poskrbele pridne roke zaposlenih v Domu Marije in Marte. Razstava bo na ogled do konca leta. Vsi, ki so jo pripravili, vas vljudno vabijo.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Pozdrav logaškega župana Berta Menarda

 

Portreti
Darilo župniku Janezu Komparetu
Konzul Jordanije g. Samir Amarin

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja