Obvestilo

Razstava in monografija v trajen spomin logaškemu slikarju Francu Muscu

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli posthumno razstavo, ki jo je pripravilo Društvo likovnikov Logatec, in predstavili monografijo Franca Musca, lani preminulega logaškega slikarja, ki bi letos praznoval 70 let. Njegova družina je pol leta zbirala, urejala in arhivirala njegovo bogato zapuščino, del le-te pa je predstavljene kar v treh likovnih galerijah v občini in monografiji Franc Musec – med zemljo in oblaki.

Kako priljubljen je bil Frenk, kot so ga imenovali, med svojimi sokrajani, je dokazovala do zadnjega kotička polna Jožefova dvorana, ki se je poklonila spominu na slikarja. Kot je povedal predsednik društva logaških likovnikov Janez Ovsec, je bil Musec njihov član od vsega začetka in še več, bil je njegov steber napredka in delovanja. Med njegovimi motivi so pogoste pozabljene domačije, notranjska pokrajina, vode … Poskušal se je v vseh tehnikah in ustvaril prek tisoč slikarskih del.

»Frenk je živel s prvobitnim Logatcem, kar njegove slike tudi odsevajo,« je med drugim dejal logaški župan Berto Menard, likovna kritičarka in članica uredniškega odbora monografije Anamarija Stibilj Šajn, ki je vnovič očarala s pronicljivim in »na iz ust« povedanim nagovorom, pa je dodala, da je Musec živel s slikarstvom z vso ljubeznijo. »Zapisal se je  realizmu, ker je znal videti, občutiti, se zavedati lepote stvarstva,« je dejala. Po njenih besedah je bil perfekcionist, ki se zaveda pomena likovne sintakse. »Njegovi začetki kažejo, da se je nagibal k ekspresiji, potem pa ga je vse bolj začela zanimati oblikovna in barvna dovršenost,« je dodala Stibilj-Šajnova, prepričana, da so Muščeve uravnotežene kompozicije dokaz njegove osebnostne uravnoteženosti. »Vse njegove stvaritve so dokument časa in prostora in tudi osebno občutenje, sporočilo …«

Kot je povedala Saša Musec Čuk, slikarjeva hči, je bila presenečena nad odzivom Logatčanov na poziv k zbiranju očetovih del. Po njenih besedah se je od februarja skoraj vsak dan oglasil kdo z novo sliko, ki jih je fotograf Andrej Korenč odlično dokumentiral za monografijo, mnoge pa so svoje mesto našle tudi v razstavnih prostorih. Dejstvo je namreč, da le redke hiše, domačije … nimajo vsaj enega Muščevega dela.

Brez dvoma gre za monografijo, ki je dokument časa in življenja v Logatcu, in razstavo, ki razkriva in ohranja čudovito notranjsko pokrajino. Verjetno bo na slikah marsikdo prepoznal svojo domačo okolico in detajle, ki jih doslej morda sploh ni opazil.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja