Obvestilo

Razvoj na Blokah gre v pravo smer

Pred mesecem dni so na Blokah s pomočjo evropskih sredstev vzpostavili brezplačne wi-fi točke in v Novi vasi postavili učni čebelnjak. Pri Sveti Trojici pa so zgradili večnamenski objekt.

»Iščemo pozitivne smeri, če zaznamo dobro idejo, se angažiramo in projekt  izpeljemo,« je v pogovoru za spletni portal Novice z Notranjske povedal bloški župan Jože Doles. Občina Bloke se je pred letom dni prijavila na evropski razpis, na osnovi katerega so dobili bon za 15 000 eur,  namenjen za vzpostavitev wi-fi mreže. »To so brezplačne wi-fi točke na območju celotne občine, do katerih lahko dostopajo tako domačini kot tudi obiskovalci Bloške planote,« pojasnjuje Doles in dodaja, da so omenjene točke v naseljih Nova vas,  Velike Bloke, Bloško jezero na Volčjem idr. Skupno so vzpostavili devet do deset wi-fi točk, na katerih je mogoče brezplačno in brez gesla dostopati do wi-fi omrežja, kar je po županovih besedah lepa pridobitev za občino.

Učni čebelnjak za spodbujanje čebelarstva in turizma

S pomočjo sredstev EU, preko Lasa, so na Blokah financirali tudi učni čebelnjak. Gre za objekt, ki so  ga postavili v sodelovanju s Čebelarskim društvom Bloke v neposredni bližini Osnovne šole Toneta Šraja Aljoše v Novi vasi.  »Objekt je namenjen za potrebe učenja osnovnošolske mladine, ki se z osnovami čebelarstva seznanja v  čebelarskem krožku osnovne šole,« pojasnjuje župan.  »Čebelarstvo na Blokah se v zadnjih letih lepo razvija, po zadnjih podatkih imamo 50 čebelarjev. Spodbudno je, da je med njimi vse več mladih. Torej gre za dejavnost, ki je v vzponu.« Učni čebelnjak bo upravljalo Čebelarsko društvo Bloke, v njem se bo izobraževala mladina. Poleg tega, pravi sogovornik, bodo čebelnjak ponudili kot del turistične ponudbe. »Obiskovalce   muzeja Bloški smučar v Novi vasi bomo povabili tudi k ogledu čebelnjaka in pozneje k nakupu čebelarskih izdelkov.« Doles še poudari, da sta se ponudi Občine pridružili tudi Cerknica in Loška dolina, tako da so podobne vsebine s pomočjo evropskih sredstev prek Lasa ustvarili tudi v teh občinah, ki so v projekt, katerega nosilec je Občina Bloke, pridružene kot partnerke.

Večnamenski objekt pri Sveti Trojici

Pri Sveti Trojici na Blokah pa je zrasel objekt, ki ga lahko poimenujejo večnamenski.  »Objekt je zgrajen kot poslovilna vežica za to območje, ker pa bil kot tak zelo malo uporabljen, smo ga v dogovoru z občani preoblikovali tudi za druge namene – za različna druženja, sestanke, srečanja …« pojasnjuje Doles.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja