Obvestilo

Rdeča nit prireditve bo nevestina bala

V Belskem pri Postojni bo 6. avgusta potekala že 15. tradicionalna prireditev Gozdar – kmet nekoč in danes. To je etnološko-družabna prireditev, na kateri Turistično društvo Pudgura prikazuje stara dela v gozdu ali na polju ter življenje na vasi nekoč. Osrednja tema letošnjega  jubilejnega dogodka je zgodba o poročni bali.

Člani TD Pudgura bodo skupaj s člani Društva za ohranjanje lokavškega izročila DOLI obiskovalcem prikazali najbolj zanimiva dogajanja pri pripravi in prevozu poročne bale z nevestinega doma na ženinov novi dom: šivanje bale, barantanje za balo in prevoz bale z vozom in konji. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še žaganje hloda po starem, torej ročno, okušali bodo lokalne jedi , si ob pomoči članic društva sami pripravili domač štrukelj in z otroki sodelovali pri igrah, kot so se jih nekoč igrali na vasi.

Člani TD Pudgura vsako leto izberejo eno od zanimivih tematik,  povezanih z  življenjem nekoč na podeželju. Tako so se doslej zvrstili prikazi različnih običajev, od vasovanja, vestirnge ali nabora, letos pa bo rdeča nit prireditve nevestina bala. Od gozdarskih in kmečkih opravil so oživili furanje hlodov iz gozda, kuhanje oglja, oblikovanje kamna za tlakovanje cest, pripravo drv nekoč in danes,…

Kozolec toplar »pri Erazmu« predstavlja osrednjo točko delovanja društva v smeri spodbujanja turističnega razvoja območja. Na tem mestu ob glavni cesti od Postojne proti

Predjami, po kateri potuje veliko turistov, se nahaja kozolec kot dragocen spomenik ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Pred tremi leti so v sodelovanju z Notranjskim muzejem iz Postojne izvedli obnovo kozolca in zaščitili dragocene eksponate zbirke starega orodja in naprav. Poleg je tudi manjši gostinski objekt, kjer se ustavi veliko mimoidočih. Skozi leto tu društvo pripravi več prireditev, najodmevnejša pa je zagotovo Gozdar – kmet nekoč in danes,  s katero skušajo v zadnjih letih privabiti tudi tuje obiskovalce. Pri tem sodelujejo tudi s podjetjem Postojnska jama.

Poleg spoznavanja starih običajev turiste najbolj navduši lokalna kulinarika, na prvem mestu seveda domači štruklji, ki jih spretne članice društva pripravljajo kar na sami prireditvi . Iz kotlov, pod katerimi zakurijo ogenj, pa zadiši tudi po gozdarskih žgancih z ocvirki in lovskem golažu.

Cilj prireditve ni le ohranjanje etnološke in kulturne dediščine našega podeželja, pač pa tudi vzgajanje mlajše generacije o življenju v preteklosti na podeželju ter promocija poklicev kmet in gozdar. Zato sta stalna partnerja prireditve poleg Občine Postojna tudi Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna  ter Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Postojna.

Vida Požar, Turistično društvo Pudgura

Pudgura3

Pudgura2

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja