Obvestilo

Renesančna tragedija v sodobni preobleki – uvod v 55. Linhartovo srečanje

  1. Linhartovo srečanje bo svoj epilog dobilo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2016, ko se bodo v Kulturnem domu Postojna zvrstile najboljše predstave ljubiteljskih gledaliških skupin. Festival v organizaciji JSKD predstavlja dober pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji, saj se je na tokratnega Linharta prijavilo več kot 130 gledaliških skupin.

 Postojna – Prvo stopničko je prestopilo 30 gledaliških skupin, skozi drugo sito selektorice Ane Ruter jih je nadaljevalo 7, o njihovi usodi pa bo odločala tričlanska strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo Mojca Jan Zoran, Matjaž Zupančič in Jurij Zrnec.

Na otvoritvi sta spregovorila tudi župan Občine Postojna, Igor Marentič in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, mag. Igor Teršar. Prvi je poudaril že skorajšnjo enakovrednost profesionalnega in ljubiteljskega gledališkega udejstvovanja, vsaj kar zadeva vaje in trud ustvarjalcev tiče, drugi pa se je med drugim zaustavil pri številki festivala in izpostavil, da je letošnje leto dvakrat pet, torej dvakrat odlično.

Gledalci v dvorani so si lahko ogledali igro Williama Shakespeara, Macbeth, v izvedbi Gledališča Zarja Celje. Gre za sodobno avtorsko priredbo svetovno znane renesančne tragedije, ki ohranja bistvo izvirnika, hkrati pa se z modernim pristopom sooči s podobo sodobnega človeka, ki hrepeni po moči. Dobro poznana zgodba nam odgovori na to, kaj je človek pripravljen storiti za dosego svojih ciljev in kaj se pri tem zgodi z njim samim in njegovo vestjo. Novost pa je iznajdljivost gledališkega posredovanja snovi, ki so jo igralci iz Celja našli v zanimivi uporabi luči, petih in zaplesanih vložkih ter uporabi mikrofona kot posredovalcu skritih misli likov. Igra je bila resnično svež val stare zgodbe, s tekočo izvedbo, odlično izpeljanimi prehodi prizorov in spremembo scene. Številčna igralska zasedba se je vidno potrudila, da so bili na koncu čustveno izžeti ne le nastopajoči na odru, temveč tudi gledalci v dvorani.

Prvi večer, tokrat za spremembo po gledališki predstavi, je bil namenjen tudi podelitvi Linhartovih listin in plaket. Linhartovo listino za leto 2015 so prejeli Stane Čuden, Petra Mlinar in Bojan Vister, Linhartovo plaketo za leto 2015 pa Živko Beškovnik. Iskrene čestitke.

Maja Batagelj

55-linhartovo-srecanje1

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja