Obvestilo

Republika Slovenija z novo muzejsko donacijo iz Črne gore

V teh dneh je bil v Slovenijo prepeljan še en dragocen eksponat vojaškozgodovinske in tehnične dediščine, ki bo pomembno dopolnjeval obstoječo razstavo v Parku vojaške zgodovine. Gre za podvodno diverzantsko plovilo »ronilica« R-2, ki je bilo razvito konec 60. let prejšnjega stoletja na podlagi francoskega plovila PR-77.

Osnovni namen plovila je bil prevoz diverzantov in opreme, protidiverzantska delovanja, reševalne aktivnosti ter pregledovanje morskega dna. Plovilo ima dva člana posadke, dolgo je slabih 5 m in tehta 1400 kg. Poganja ga 3,5-kW elektromotor, njegova največja hitrost je 4,5 vozla (8,1 km/h), največji doseg pa znaša 23 navtičnih milj (42,5 km). Plovilo je imelo delovno globino delovanja od 15 do 60 m, čeprav naj bi največja globina potopa dosegala do 100 m. Poleg uporabe v Jugoslovanski vojni mornarici je bilo nekaj plovil prodanih Švedski, po vsej verjetnosti pa tudi Siriji.

Gasilsko vozilo košanskih gasilcev za Tivat

V Parku vojaške zgodovine, kjer je že od leta 2011 poleg podmornice P-913 Zeta razstavljeno tudi podvodno diverzantsko plovilo R-1, smo si že leta prizadevali, da bi našli in pridobili še plovilo R-2. Čeprav je veljalo, da so poleg nekaj primerkov v muzejski lasti vsa uničena, smo po naključju lansko jesen uspeli odkriti še enega. V septembru 2021 je Prostovoljno gasilsko društvo Košana Prostovoljnemu gasilskemu društvu Boka  iz Tivta v Črni gori podarilo gasilsko vozilo TAM 125 T10. Z ozirom na to, da je podmornica Zeta prišla v Pivko iz Tivta, je bila primopredaja vozila opravljena v Parku. V delegacijo Občine Pivka, ki je za tem obiskala Tivat, sta bila povabljena tudi direktor Parka mag. Janko Boštjančič in strokovna sodelavka Ana Čič.

Po naključju najdeno še eno plovilo

Delegacija je v Tivtu obiskala tudi Muzej pomorske dediščine in se tam srečala z nekdanjimi podmorničarji, ki so že večkrat obiskali pivški Park. In prav ti so opozorili, da je na zunanjem skladišču za muzejem še eno plovilo R-2. Glede na to, da se je pivški delegaciji na obisku muzeja pridružil tudi slovenski obrambni ataše v Republiki Črni gori kapitan bojne ladje Boris Geršak, je akcija nemudoma stekla.

Meseci obnove podvodnega diverzantskega plovila

Slovenija je uradno zaprosila za donacijo eksponata in črnogorsko ministrstvo za obrambo je prošnji hitro ugodilo. Dne 20. septembra 2022 je bil ob uradnem obisku ministra za obrambo Marjana Šarca v Črni gori podpisan dogovor o donaciji muzejskega eksponata.

Podvodno diverzantsko plovilo R-2 bo v naslednjih mesecih obnovljeno, zatem pa predstavljeno javnosti ob sami podmornici P-913 Zeta v Parku vojaške zgodovine.

PVZ/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja