Obvestilo
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Rovtarski lovci praznovali 70-letnico

Lepo je, ko se lahko neko društvo pohvali z lepim številom let delovanja, saj je to tudi znak, da se dobro in prav dela. To je hkrati spodbuda tudi za naslednje rodove. 70 let je že od tedaj, ko se  je na pobudo Antona Artača, Antona Malavašiča, Matevža Lukančiča, Franca Kopača in še nekaterih drugih krajanov leta 1946 v Rovtah pričelo organizirano lovstvo.  Na proslavi ob obletnici je predsednik LD Rovte Anton Treven orisal  nastanek in delo društva v preteklosti in danes. Začetek sega v čas, ko je LD Rovte od okrajnega odbora Rakek dobila v zakup 3850 ha lovišč, sedaj ta meri že 3900 ha.

Prevlada srnjadi

Glavna vrsta živali v  lovišču je srnjad, najde se pa tudi gams, povečuje se tudi število divjih zajcev, tudi navadni jelen je prisoten kar po celem lovišču. Prav temu je treba posvetiti veliko pozornosti, kajti večanje števila lahko poruši ravnovesje med souporabniki  v naravnem prostoru. Lovci omenjajo tudi prisotnost medveda, vidre in seveda lisice, kune in ostalega življa. Spremembe so kar precejšnje, kar gre pripisati spreminjanju življenjskega prostora tako ljudi kot posledično tudi živali.

Kdo smo in kaj delamo

V vrstah lovcev LD Rovte je nekako med 30 in 40 članov. Po besedah predsednika se vrste kar dobro dopolnjujejo, pa tudi izobraževanje mladih je na zavidljivi ravni, kajti nove naloge, nov pogled na varstvo narave in prav gotovo tudi nov pogled na lik lovca zahtevajo tovrstno znanje. Lahko se pohvalijo, da imajo v svojih vrstah dva lovska mojstra in sedem lovskih čuvajev in celo mednarodnega kinološkega sodnika.  Letno lovci opravijo preko 1800 delovnih ur. Delo zajema področje gojitve divjadi in delo v lovišču, precej je tudi administrativnega  dela. Srečujejo se tudi s kakšno težavo, kot je bila na primer pri gradnji lovske koče. Ta je bila zgrajena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, a bi bila z denacionalizacijo skoraj podrta ali vrnjena lastniku zemljišča. Ta problem se je z velikimi prizadevanji požrtvovalnih posameznikov rešil lovcem v prid in sedaj je lična koča pri Češirku lepo in prijetno zatočišče lovcev in mimoidočih sprehajalcev. Uredili so tudi veliko in sodobno hladilnico, ker je v lovišču vedno večje število predvsem jelenjadi.

Prava družina

Na slovesnosti pa lovci niso mogli mimo tega, kar jih prav gotovo najbolj druži poleg skrbi za živali in naravo. To je izjemno prijateljstvo med člani. Pravijo, da so res kot ena velika družina, kjer vlada razumevanje, prijateljstvo in medsebojna pomoč, če je do v težavah.

Prireditev, ki so jo lovci ob obletnici pripravili pa so nadgradili z lepo razstavo v Domu krajanov Rovte, katero je obiskalo veliko krajanov, pa tudi šolarji so jo z zanimanjem pogledali in marsikaj tudi izvedeli.  Na proslavi je sodeloval pevski zbor Raskovec, ženski duo Mir, slavnostni govornik  starešina Anton Treven, podpredsednik LZ Slovenije mag. Aleš Klemenc, župan Berto Menard in nekateri povabljeni člani drugih društev. Podeljena pa so bila tudi priznanja za delo na različnih področjih lovstva.

Prejeli so jih:

Priznanje ob 70 letnici LD Rovte je dobil Alojz Žniderič, plaketo pa so prejeli Bogdan Jereb, Viktor Lazar, Franc Mlinar, Sebastjan Svete in Jurij Treven.

Odlikovanja Lovske zveze Slovenije

Zlati znak sta prejela Tine Jelovčan in Marjan Vavken, red za zasluge II. stopnje pa Marko Šebalj, Slavko Šinkovec in Franc Zagoričnik .

Podeljena so bila tudi  kinološka odlikovanja KZ Slovenije, kjer je srebrni kinološki znak dobil Jurij Treven, zlatega pa Bogdan Jereb, Slavko Šinkovec in Milan Treven.  Kinološko priznanje II. stopnje sta dobila Franc Mlinar in Alojz Žniderič, red za kinološke zasluge I. stopnje pa je prejel Franc Zagoričnik.

Vsem dobitnikom je potrebno čestitati in jim zaželeti še naprej tako vestno in požrtvovalno delo, vsem pa seveda najbolj privoščimo veliko lovske sreče, oster pogled in  obilo zdravja. Niso pomembne le nagrade, pomembno je, da je med njimi prav posebna » družinska« vez, ki jih drži skupaj. Lovci, narava in živali vam bodo vedno hvaležni za vse, kar zanje naredite. Še na mnoga leta!

Metka Bogataj

Foto: arhiv društva

ld-rovte-1-2

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja