Obvestilo

Rupar: Voda je preveč dragocena, da bi jo izrabljali za manipulacijo

S temi besedami je cerkniški župan Marko Rupar skupaj z direktorjem Komunale Cerknica Antonom Kranjcem miril javnost po izbruhu neprijetne zgodbe s pitno vodo. Izpostavil je predvsem slabo stanje vodovodnega omrežja v Cerknici, ki je staro že prek 80 let, a je obnova v teku.

Navedbe RTV Slovenija, na katere so se z današnjo novinarsko konferenco odzvali, je cerkniški župan označil kot zavajajoče. Po njegovih besedah je občina v zadnjih šestih letih v obnovo vodovodnega sistema investirala 2,3 milijona evrov, v letošnjem letu pa bo s 350.000 evri obnovila najmanj pet kilometrov vodovodnega omrežja. glavni viri pitne vode za širše območje občine kraški vodonosniki, ki so zelo ranljivi. »Vodni vir za vodovodni sistem Cerknica-Rakek je drenažno zajetje Črne mlake, ki je večinoma mikrobiološko neskladno, zato je treba vodo pred distribucijo v omrežje obdelati na ultrafiltraciji in dezinficirati s klordioksidno napravo,« so med drugim pojasnili v skupnem sporočilu za javnost po tiskovni konferenci.

Kot je povedal direktor Komunale Cerknica Anton Kranjc, komunala  za zagotavljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode izvaja dve vrsti nadzora, in sicer notranji nadzor – izvajajo ga pravne ali fizične osebe, ki opravljajo javno oskrbo s pitno vodo –  ter zunanji nadzor v okviru državnega monitoringa. Kot je povedal so v letu 2015 imeli 12, lani pa 18 dni ukrepa prekuhavanja vode v vsem letu.

“Skladno s sistemom HACCP javno podjetje Komunala Cerknica podjetje Komunala Cerknica spremlja vse kontrolne in kritične kontrolne točke od zajetja do končnega porabnika in sledi ter odpravlja vse nepravilnosti na vodovodnem sistemu in v primeru neskladnosti ustrezno ukrepa,« je še dodal Kranjc ter zavrnil navedbe TV Slovenija o neustreznem obveščanju uporabnikov pitne vode. Kot je izpostavil, so bili vsi prebivalci obveščeni o ukrepih prekuhavanja v skladu s pravilnikom o oskrbi s pitno vodo. Komunala jih sicer obvešča prek Radia 94, svoje spletne strani, spletne strani Občine Cerknica, prijavljene na njena obvestila pa tudi prek elektronske pošte ter z osebnimi dopisi. Rezultate notranjega nadzora in državnega monitoringa in svoje letno poročilo vsako leto objavi v občinskem glasilu Slivniški pogledi in na svoji spletni strani.

Na podlagi prispevkov RTV Slovenija so bili v Komunali Cerknica deležni nadzora zdravstvene inšpekcije, ki je ugotovila, da ukrepi niso potrebni, nadzor pa je bil ustavljen. Kot je na novinarski konferenci povedal Dušan Harlander, direktor Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so na cerkniškem vodovodu lani odvzeli 77 vzorcev in v laboratoriju preverili tudi njihove organoleptične lastnosti (okus in vonj) in v nobenem primeru niso našli odstopanj.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja