Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruski zdravniki v Postojni in Logatcu

 

V okviru mednarodnega rusko-slovenskega sodelovanja, ob podpori družbe perinatalnih strokovnjakov iz Sankt-Peterburga, Rusija, in Bolnišnice za ženske bolezni Postojna, so se v Postojni in Logatcu mudili strokovnjaki s tega področja. Center Gaja – Inštitut perinatalne psihologije, Slovenija, je že četrtič zapored pripravil mednarodni simpozij porodniške oskrbe z naslovom International Symposium of Obstetrics Care. Vsako leto se dogodek organizira v drugi državi. Lani je bil v Avstriji, pred tem pa na Finskem in v Estoniji. Namen dogodka je združitev znanja in izkušenj z vseh koncev sveta o “mehkem” pogledu na vodenje poroda, na integracijo in podporo ob uporabi sodobnih pristopov, osredotočenih na potrebe žensk, otrok in sodobne družine v nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju, na spoznavanje humanističnega pristopa k zanositvi, nosečnosti, porodu in poporodnemu obdobju.

Cilj simpozija je spoznavanje sistema obravnave materinstva v Sloveniji in Rusiji, humanističnega pristopa v babištvu in izkušnja obporodnega spremljanja v porodnišnici z udeležbo perinatalnega psihologa in dule.

Program je namenjen vodstvenemu osebju klinik (porodnišnic), zdravnikom, porodničarjem, babicam in drugim strokovnjakom in menedžerjem klinik, ki jih zanima uvedba oddelkov Porod kot doma ali Centrov za fiziološki porod.

V Logatcu so se srečali z vodstvom zdravstvenega doma in ginekologinjo, dr. Irino Vostruevo, ki je svoje rojake še posebej prisrčno sprejela. O slovenskem zdravstvu ima ginekologinja, ki je v delo v logaškem zdravstvenem domu nastopila pred dvema letoma, visoko mnenje.

Dr. Vostrueva je še povedala, da načeloma, če ni nobenih kontraindikacij, priporoča naravni vaginalni porod, način, kako in kje želi ženska roditi, to je stvar izbire ženske oz. para.

Ruski zdravniki so si z zanimanjem ogledali Zdravstveni dom Logatec in prisluhnili direktorici Mateji Kunc, ki je pojasnila delovanje slovenskega zdravstvenega sistema. Katero državo bodo obiskali prihodnje leto, pa je še skrivnost.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Vrtec Postojna z novim nadstreškom za kolesa

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti so  danes predali namenu nadstrešek za kolesa pred Vrtcem Postojna. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.