Postojnska jama Triglav
Obvestilo

S Cankarjem v novi gledališki abonma v Postojni

Ljubitelji gledališča, pozor. V Postojno prihaja nova abonmajska sezona. Pravzaprav je prva predstava že za nami. Ta čast je doletela KUD Oksimoron s predstavo Za narodov blagor, kar je bilo ob praznovanju letošnje Cankarjeve 100. obletnice smrti skoraj pričakovati.

Cankarjeva komedija Za narodov blagor šteje več kot sto let. Zunanji povod je avtor dobil v političnih razprtijah tedanjih slovenskih meščanskih strank. Še vedno lahko govorimo o njeni aktualnosti. Lahko bi celo rekli, da bo ostala brezčasno aktualna vse dotlej, dokler bodo na tem svetu obstajali politiki in politika.

Komedija se je razrasla v satirično zgodbo o sporu med Grozdom in Grudnom, ki spletkarita drug proti drugemu, da bi dobila bogatega Gornika, kateri pa si želi le miru in zasebnosti. To počneta pod pretvezo v imenu narodovih idealov, dejansko pa za svoj egoizem in lasten centralizem. Igralci so razdeljeni na dva pola, katera določajo premišljeni dodatki v zlati oziroma srebrni barvi, ki sami po sebi kričita od pozornosti.  Nekonformistični novinar Ščuka odkriva politično nenačelnost Grozda in Grudna in se zoperstavlja obema stranema. Ob koncu doživi preobrat, ko ga Grozd poniža. Odloči se upreti in začne revolucijo in boj proti nepoštenosti. Zanosno pozove tudi občinstvo v dvorani, naj odide in se ne pusti zapeljati. Zapeljevanja in prikritega ter tudi odkritega nasilja so polni številni akterji, ki vlečejo in premetavajo ubogega Gornika po celem odru. Režijsko in dramaturško je bil z razlogom oblečen v kombinezon smučarskega skakalca, saj velikokrat bolj kot politikom zaupamo športnikom, ki postajajo naši ambasadorji v svetu. Obenem je bila igralcu z jasnim razlogom odvzeta beseda. Zaradi njegove zaželenosti ga vsi hočejo zase, ne da bi reveža sploh kdo kaj vprašal ali ga celo pustil do besede.

Zgodba je naperjena proti tistim veljakom, ki imajo v rokah blagor ljudi in diktirajo narodu različne ideale in svetinje, vse v imenu narodne blaginje seveda. Resnica je vse prej kot to. Glavno je, da za njimi capljajo poslušne ovce in se čutijo močne ter dominantne. Sovraštvo kipi iz glavnih akterjev, sovraštvo pa po malem prebudijo tudi v publiki, kateri se Gornik dodobra zasmili. Pri tem pa jim da misliti.

Maja Batagelj

 

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja