Obvestilo

S kolesom varno v prometu

Člani logaškega Sveta za preventivo in varnost cestnega prometa so se v sodelovanju z Občinskim redarstvom, Policijo in ZŠAM v torek pridružili  nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev. Z akcijo želijo na javni agenciji za varnost prometa še dodatno pozornost posvetiti kolesarjem, saj ti sodijo med ranljivejše udeležence v prometu.

V času akcije bodo Policija in občinska redarstva izvajala poostren nadzor nad kolesarji in tudi vozniki motornih vozil.

Vodja logaškega redarstva Jure Plečnik  pove, da so v nadzoru pred in v okolici logaških šol ter na prometnicah ugotovili številne kršitve predpisov, predvsem v pomanjkljivi uporabi varnostne čelade, napačni strani vožnje ter v uporabi različnih predmetov med vožnjo. Po Plečnikovih besedah kršitelji sicer poznajo vsa pravila, vendar jim prekrškovni organi iz različnih vzrokov namenjajo premalo pozornosti. »Zato smo se odločili k problematiki pristopiti resneje in petek, 19. maja, v Logatcu akcijo ponoviti, medtem ko bo ta na nacionalni ravni potekala vse do 28. maja.

Kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu

Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah pokazala, da so med smrtnimi žrtvami v letu 2016 predstavljali kolesarji 10 odstotkov. V preteklem letu je umrlo 13 kolesarjev na slovenskih cestah, 179 pa je bilo huje poškodovanih.

Kot ugotavljajo na Agenciji RS za varnost prometa, se velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se zgodi znotraj naselij, zato so nujni učinkoviti ukrepi na lokalni ravni. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti  ter nepravilna stran oz. smer vožnje. Pogosto so tudi kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč, saj je pri smrtnih žrtvah in huje poškodovanih kar 60 % kolesarjev tudi povzročiteljev.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Miran Antončič

 

 

Ne spreglejte

Slovesno ob 80-letnici požiga Cerknice

Združenje borcev za vrednote NOB Cerknica, spletna stran stareslike. Cerknica.org in Občina Cerknica so ob …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja