Obvestilo

S prizidkom k OŠ A. Globočnika v Postojni uspešno nad prostorsko stisko

S 1. septembrom je prenovljena in večja Osnovna šola Antona Globočnika v Postojni odprla svoja vrata. Potem ko je bila februarja 2019 podpisana pogodba z glavnim izvajalcem, so učenci le leto in pol zatem že sedli v nove razrede, se sprehodili po novih hodnikih in preizkusili novo šolsko prehrano.

Zakaj

Zaradi izkazanega pomanjkanja prostorov za potrebe delovanja obeh osnovnih šol v Postojni in projekcije vpisa na osnovni šoli v naslednjih petih letih  se je pokazala potreba po izgradnji prizidka eni od osnovnih šol ali pa zgraditi novo tretjo osnovno šolo v Postojni. Strokovne službe občine so se po temeljitem premisleku zaradi ustreznega prostora, ki omogoča gradnjo, odločile za prizidek k Osnovni šoli Antona Globočnika. Z rekonstrukcijo in dozidavo je  povečana zmogljivost šole in izboljšana kakovost dela in bivanja v objektu.

Dela

Novih uporabnih površin je 2.729 m2 (obstoječih prostorov je bilo 5.627 m2), obnovili pa so še približno 600 m2 površin. V prizidku so zgradili novo kuhinjo in jedilnico, osem matičnih učilnic, dve specialni učilnici, pet kabinetov, večnamensko dvorano, zbornico in ustrezno število garderob, sanitarij in drugih spremljajočih prostorov, vključno z dvigalom. Pomembna pridobitev je predvsem nova kuhinja, ki je z vsemi spremljevalnimi prostori urejena v novem traktu in ima kapaciteto 1200 kosil (za obe osnovni šoli v Postojni).

 Prenova v obstoječem objektu šole je obsegala prilagoditev komunikacije po objektu in notranjo preureditev prostorov zaradi dozidave ter ureditev novega vhoda v obstoječem objektu. Tako prizidek kot obstoječi prostori so med sabo povezani s stopniščem in dvigalom. Poleg tega so dogradili prostor za hišnike in v nadstropju nad nekdanjim vhodom za novo pisarno za računovodstvo. Nekdanjo zbornico so preuredili v tri prostore, in sicer v arhiv in dva kabineta. Prostor nekdanje delilne kuhinje so izkoristili za vhodni del za II. triletje in kabinet za športno vzgojo, jedilnica pa so preuredili v tretji vadbeni prostor športne vzgoje šole.

V novem prizidku so dobili nove prostore tudi trije oddelki Podružnične šole s prilagojenim programom z nižjim izobrazbenim standardom in posebnim programom vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki se sedaj srečujejo s prostorsko stisko v stavbi Osnovne šole Miroslava Vilharja v Postojni.

Občina Postojna/ Uredništvo NzN

Foto Atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja