Obvestilo

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja Petra Lazarevića, ki se iz svojega izjemnega opusa tokrat predstavlja z akvareli in akrili. Kot je uvodoma dejala umetnostna zgodovinarka in  likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, na razstavi sledimo posebnemu Lazarevićevemu avtorskemu rokopisu.

Številno občinstvo je po uvodnem nagovoru predsednika društva logaških likovnikov Janeza Ovsca pozdravil tudi župnik Janez Kompare: »Vesel sem, da naša dvorana postaja galerija,« ter od umetnika v dar prejel razstavljeno sliko Marije z detetom.

Poteza – umetnikov adut

Po besedah Stibilj Šajnove je poteza adut Lazarevićeve ustvarjalnosti. »Njegova poteza izraža njegov nezamenljivi temperament, je odraz njega samega.« Klic po umetnosti Petar Lazarević, sicer športni pedagog,  nosi v sebi že od otroštva, na svoji ustvarjalni poti pa ni egoist, temveč svoj talent deli kot mentor, ki dolga leta vodi likovne delavnice. Kot odličen akvarelist je prejemnik številnih nagrad, tudi Zlate muze, ki jo podeljuje Društvo likovnikov Logatec. Obvlada mnoge slikarske tehnike, na pričujoči razstavi pa  se razkriva tudi kot portretist na področju akvarelne tehnike. »Vidimo avtorjeve ustvarjalne sprehode v različna okolja – gre za emotivno doživljanje sveta in likovnih izraznih sredstev,« je dejala Anamarija Stibilj Šajn.

Razstavo, ki bo v Jožefovi galeriji na ogled do 27. maja 2024, je glasbeno oplemenitil kitarist Miha Dragoš, ki je s kitaro in petjem v otvoritveno slovesnost vnesel radoživost in hudomušnost.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

dilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja