Obvestilo

S SPD Nikola Tesla Postojna že 12. v jesen

Postojna – Srbsko prosvetno društvo Nikola Tesla Postojna, ki deluje od leta 1992 in združuje okoli 60 družin, je konec oktobra spet dodobra segrelo dvorano postojnskega kulturnega doma. Skupaj z gosti, Folklorno skupino Vipava, in trubaško skupino Pivo in čevapi, so na tradicionalni prireditvi Pozdrav Jeseni vnovič dokazali, da prinašajo dodano vrednost k raznolikemu kulturnemu programu v občini.  

V društvu vsako leto pripravijo dva dogodka, ki sta med obiskovalci zelo dobro sprejeta, Večer Nikole Tesle, ki bo 10. decembra v KD Postojna, in tradicionalno Pozdrav jeseni, ki so jo letos pripravili že 12. po vrsti.

” Iskreno, zaradi datuma, kajti bil je podaljšan vikend in velik del naše stalne publike je odšel na dopust, pa tudi sodelujoče goste smo kar težko dobili, smo bili kar malo prestrašeni. Na koncu se je vse dobro izteklo. Obiskovalci so lahko doživeli folklorne, recitatorske, monodramske točke, trubaški orkester Pivo in čevapi pa je pričaral vzdušje iz  Guče,” pove predsednik društva Vlado Španić. Folklorna skupina Vipava je pokazala tržaške in plese iz Zgornjega Posočja, gostitelji pa so se predstavili z nastopi veteranske folklorne skupine Igre iz Šumadije, mladinske folklorne skupine Igre iz Leskovca, z monodramo Gastarbajter v izvedbi člana društva Gojka Lazića in z recitali članice Anđe Radujko.  Dogodka se je udeležil tudi podžupan občine Postojna Andrej Berginc, ki je v govoru poudaril, da je ohranjanje kulture in običajev zelo pomembno, pri čemer ima SPD Nikola Tesla v Postojni in okolici veliko vlogo.

Povezovanje in EU projekt Tri kubika kulture

Društvo, ki je nastalo prav zaradi ohranjanja kulture in običajev svojih prednikov, predvsem pa zaradi druženja in gojenja plesnega izročila in drugih folklornih prvin, danes v vse večji meri svoje poslanstvo vidi v povezovanju in prepletanju svojih aktivnosti z drugimi društvi.

” Povezovanje z drugimi se nam zdi zelo pomembno. Tako tkemo nova poznanstva, prijateljstva, med seboj si izmenjujemo razne izkušnje, ki nam znajo kar koristiti pri delu v društvu. Skoraj vsak mesec smo na kakšnem gostovanju. Oktobra smo bili v Münchnu pri društvu SKU Rastko, septembra v Medvodah pri HKUD Komušina Škofja Loka, ”pojasni Španić in doda: ”V prihodnosti si želimo, da bi nam uspelo izvesti evropski projekt Tri kubika kulture, v katerem sodelujemo z nosilci in idejnimi pobudniki Hrvaškim kulturno- umetniškim društvom Komušina iz Škofje Loke, s Kulturno-športnim društvom Bošnjakov Biser Jesenice, Hrvaškim kulturnim združenjem Novo mesto in Srbskim kulturnim društvom Jovan Jovanović Zmaj Lendava. Projekt se je pričel pred dobrim mesecem dni in za zdaj nam kaže super”.

Odlično pa bi tudi bilo, če bi se jim izpolnila dolgoletna želja po novih prostorih. Sedanji, ki jih je načela vlaga, postajajo za druženje, predvsem pa za vadbo folklore, premajhni.

Dragana Čolić

spd-nikola-tesla2

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja