Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Šah: Leon in Lana srebrna, Ivana nepremagljiva

Drugo nedeljo v januarju je v organizaciji Zavoda za šport RS Planica, Šahovske zveze Slovenije, izvajalca sta bila OŠ Miroslava Vilharja Postojna in ŠK Postojna, v šolski športni dvorano potekalo 21. posamično državno prvenstvo osnovnih šol Slovenije za šolsko leto 2017/18. Nastopilo je blizu 200 mladih šahistov in šahistk iz vse Slovenije, ki so si možnost nastopa priborili na področnih tekmovanjih.

Nastopili so v dveh starostnih skupinah, učenci(52) in učenke (52) do 12 let ter učenci (51) in učenke (38) do 15 let starosti. Igrali so po pravilih FIDE za pospešeni šah (10 minut + 5 sekund) oziroma 9. krogov po švicarskem sistemu. Na celodnevnem tekmovanju, ob odprtju sta spregovorila tudi ravnateljica OŠ Miroslava Vilharja Mateja Modrijan in podžupan Andrej Berginc, sta med devetimi primorskimi osnovnimi šolami  nastopili tudi obe postojnski, s skupno sedmimi nastopajočimi.

Čeprav maloštevilčni pa so si domači šahisti priborili kar dve srebrni medalji, kar je vsekakor plod dela z najmlajšimi šahisti tako v domačem klubu kot na obeh postojnskih šolah. Naslov podprvaka Slovenije je v kategoriji do 12 let osvojil Leon Škrbec (OŠ Antona Globočnika), podprvakinje do 15 let pa učenka domače šole Lana Jereb. Uspešen nastop postojnskih šahistov sta dopolnila še učenca do 12 let, 9. Dominik Kaluža (M. Vilhar) in 15. Tim Hočevar (A. Globočnik), Alja Kodele, Helena Žnidaršič in Arja Ela Hvala (ŠK Postojna) pa so bili uvrščeni v spodnjo polovico lestvice.

Trener in šahovski delavec Jadran Hlad (ŠK Postojna) : »Po izpeljavi ekipnega DP pred leti, smo tokrat prvič izpeljali še posamično DP, kar pomeni, da nas na osrednji zvezi cenijo. Turnir je popolnoma uspel tako po atraktivnosti, udeležbi, brezhibni organizaciji in ne nazadnje tudi z našimi rezultati, saj dve medalji predstavljata lep nenadejan uspeh.«

Ivana kar zmaguje

Športnica Postojne za leto 2017, šahistka Ivana Hreščak, je sredi tega meseca spet uspešno nastopila, tokrat v Murski Soboti, kjer je potekalo posamično prvenstvo za srednje šole. Med desetimi nastopajočimi je 17-letna Postojnčanka, ki je tekmovala za ŠC Postojna, z 8 točkami osvojila laskavi naslov srednješolske prvakinje. Za točko je za seboj zapustila eno najboljših slovenskih igralk Ljubljančanko Lauro Unuk.

Brane Fatur
Foto: Atelje Postojna

Vir: postojna.si

 

Ne spreglejte

Z novim parkiriščem P+R Cerknica bliže trajnostni mobilnosti

Pri cerkniški osnovni šoli so danes odprli novo parkirišče P+R. Dogodek je sovpadal z dejavnostmi …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja