Obvestilo

Samo Hranilec na postojnskih odrskih deskah

Ljubitelji gledališča so 14. januarja  2016 ponovno zasedli svoje sedeže v pričakovanju četrte predstave gledališkega abonmaja Občine Postojna. Tokrat je bila na sporedu monokomedija Samohranilec v režiji Roka Vilčnika in igri Renata Jenčka.

V igri nastopa pogrebni tehnik Samo Hranilec, ki si skuša po ločitvi znova urediti življenje, zase in za svojega sina ter hčer. Na tej poti se na najboljši možen način spopada s križi in težavami samohraniteljstva. Nekega dne pa od socialne izve, da gre lahko njegova bivša v zapor zaradi neizpolnjevanja obveznosti do njunih otrok. Tedaj se v njegovem srcu sproži velika dilema – ali boljša prihodnost njegovih otrok ali slabša prihodnost njune matere, natančneje, za rešetkami.

Igralec nam na povsem življenjski način poda besedilo in zgodbo. Resnica in resnobnost težav ter realnosti sta v igri omiljena s humornimi vložki, ki lovijo ravnotežje med čistim in črnim humorjem. Kljub moški vlogi bi zgodbo zlahka prenesli na matere. Nekateri bi celo pričakovali ženski glavni lik, a gledališče ima moč zrcaliti in preobračati realnost po svoje. Posledično je v besedah in gibih igralca moč prepoznati izrazite ženske značilnosti.

Scena odra nam prvotno predstavlja pokopališče, skozi igro pa jo akter sam preoblikuje v bolnišnično posteljo in nazadnje v samostojen grob svoje žene. Kljub turobnemu prizvoku orglic in ponavljajoči se mantri ”ne bo šlo skozi”, nas zgodba pripelje do pomirjenega konca, ki se optimistično nadaljuje s ptičjim petjem.

Maja Batagelj

 

Samohranilec1

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja