Obvestilo

Šarplaninska pasja lepota na ogled v Postojni

Razstava šarplanincev, ki je minulo nedeljo potekala v Postojni, na območju tamkajšnjega športno-kinološkega društva, je ljubiteljem te pasme in tudi drugim obiskovalcem prinesla pravo razkošje pasje lepote.

Razstava kot promocija pasme šarplaninec

Razstava je bila že tretja po vrsti, a prva po ustanovitvi Kluba ljubiteljev šarplanincev 7. 10. 2022. Kot poudarjajo ustanovni člani, Hadis Lišnović, Igor Žgur in Dragan Šiljak, je namen razstave promocija pasme šarplaninec, spoznavanje lastnikov teh mogočnih kosmatincev in medsebojno druženje.

Mednarodna udeležba

Udeleženci so se pomerili v različnih kategorijah, od 27 prijavljenih jih je bilo 24 ocenjenih. Ocenjeval jih je dolgoletni vzreditelj in kinološki sodnik g. Branko Tasevski iz Severne Makedonije. Poleg Slovencev so svoje lepotce na razstavo pripeljali tudi s Hrvaške, Češke, Bosne in Hercegovine.

V klubu načrtujejo skupno nastopanje na različnih mednarodnih tekmovanjih, izobraževanje lastnikov, pomoč pri izbiri  mladičev, medsebojno sodelovanje pri paritvenih kombinacijah, uvrstitev specialke za šarplanince na koledar Kinološke zveze Slovenije.

Pasma je v Sloveniji dokaj prepoznavna, a jo nekateri še vedno zamenjujejo za podobnega kraškega ovčarja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja