Obvestilo

Sedem uspešnih let LAS Notranjska

Lokalna akcijska skupina (LAS) Notranjska združuje okoli 65 članov (javnih institucij, društev, javnih in zasebnih zavodov, samostojnih podjetnikov, manjših podjetij, kmetij, fizičnih oseb) iz občin Cerknica, Loška dolina in Bloke. Ob zaključku prvega programskega obdobja je v sejni sobi občinske hiše potekala tiskovna konferenca s predstavitvijo rezultatov.

Boljša dostopnost in večja razpršenost sredstev

LAS Notranjska je bil oblikovan septembra 2015, operativno pa deluje od oktobra 2016, ko je bila potrjena Strategija lokalnega razvoja. Prej je bilo to območje vključeno v LAS Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe. Župan občine Bloke Jože Doles je zadovoljen, da je ustanovitev LAS prinesla boljšo dostopnost in večjo razpršenost sredstev.

Milijon evrov za projekte na območju Cerknice

Prvi predsednik LAS Notranjska Bogdan Zevnik ocenjuje, da je bil LAS v svojem prvem programskem obdobju zelo uspešen in se je odločitev o samostojnem LAS pokazala kot pravilna. Kot je povedala Dragica Bratanič iz Regionalne razvojna agencija (RRA) Zeleni kras, ki je vodilni partner LAS, so v času delovanja objavili pet javnih pozivov, na katerih je bilo potrjenih 34 projektov v višini skoraj 1,6 milijona evrov. Za projekte na območju občine Cerknica so namenili približno milijon evrov.

Prepoznavnost kot merilo uspeha

Župan občine Cerknica in predsednik LAS Notranjska Marko Rupar je opozoril, da merilo uspeha niso samo številke, ampak tudi prepoznavnost in mreža sodelujočih pri projektih tako iz zasebnega, ekonomskega kot javnega sektorja, ki prepoznavajo LAS Notranjska kot partnerja pri realizacij idej in načrtov.

V prihodnjih mesecih se bo začela priprava nove Strategije lokalnega razvoja, ki bo podlaga za nove javne pozive LAS do leta 2027 in v okviru katere bo za deležnike pripravljenih  več srečanj in delavnic.

Občina Cerknica/Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja