Obvestilo

Selšček: z Gasparijevimi jaslicami v božični čas

V petek zvečer so slovesno odprli velike Gasparijeve jaslice, ki so jih letos že petič postavili na prostoru nad cerkvijo v Selščku, rojstni vasi slikarja Maksima Gasparija. V preteklih štirih letih se je pri jaslicah zvrstilo okoli 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije, zamejstva in tujine. Nekateri se vračajo vsako leto.

Pomembnost ohranjanja Gasparijeve kulturne dediščine ni le ohranjanje vrednot naših dedkov in babic, temveč tudi vrednot slovenskega naroda. Letos v Cerknici obeležujejo tudi Gasparijevo leto, saj mineva 140 let od umetnikova rojstva.

Božična zgodba z ljudskimi običaji

Maksim Gaspari je v svojem dragocenem opusu razglednic zapustil okoli 500 različnih motivov. Največ Gasparijevih upodobitev na razglednicah se nanaša ravno na pomemben krščanski dogodek – božič – ter navade in običaje, ki spremljajo božično-novoletne praznike. Ob nastopu adventa se prižge prva svečka na adventnem venčku in pričnejo se priprave na postavitev jaslic. Danes, sredi adventa in sredi pričakovanja božiča, v Selščku predstavljajo BOŽIČNO ZGODBO z ljudskim običaji, tudi skozi oči Maksima Gasparija.

Poprtnik in blagoslov doma

Tako so se spomnili poprtnika, obrednega kruha, ki se ga zaradi vere v njegovo magično moč peče v božičnem času skoraj po vsem območju Slovenije. V družinah se moli, stanovanje se pokropi z blagoslovljeno vodo in pokadi z dišečim kadilom – za blagoslov doma in ljudi – na vse tri »svete večere«.

Tepežkanje

Poznate tepežkanje, tepežko, tepežnico? Tepežni dan je bila prvotno fantovska, nato pa otroška navada, ki se je obeleževal na tepežni dan, 28. decembra. N ta dan – dan nedolžnih otročičev – naj bi se domnevno zgodil Herodov pomor dečkov v Betlehemu. Obhodniki so hodili po hišah obredno tepst z vejo, šibo, tepežko ali iz šib spletenim korobačem. Tepežkanje je bilo v času naših babic in prababic blagoslov, ki naj bi iz narave, to ponazarja šiba, prehajal na ljudi. Starejšim naj bi prinesel zdravja, dekletom izpolnil željo za dobro možitev, živalim v hlevu dobro rejenje, celo po deblih dreves so švrknili, da bi naslednje leto bogato obrodila.

Trikraljevski koledniki

Koledovanje je obredni obhod, ko obhodniki-koledniki okoli božiča, novega leta in praznika svetih treh kraljev obiskujejo hišo za hišo v vasi ali soseski in domačinom s pesmijo-kolednico voščijo srečo in zdravje. Koledovanje je povezano s krščanskim praznovanjem božiča; koledniške pesmi govorijo o Jezusovem rojstvu in o obisku Modrih. Koledniki prinašajo v domove voščilo miru, veselja in blagoslov.

 

Druženje ob ognju in sladkih dobrotah

Prireditev je izzvenela z lepimi željami ob božiču in novem letu in pozivom, da ne smemo pozabiti, da je pomembna tudi skupnost in ohranjanje medsebojnih stikov, ter seveda povabilom k druženju ob ognju, čaju in kuhanemu vinu ter  dobrotah iz Notranjske hiše.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja