Obvestilo

Senzorni park v Cerknici za kakovostno bivanje starostnikov

Ob mednarodnem dnevu starejših, 1. oktobru, so v cerkniškem DEOS-u odprli novo pridobitev Senzorni park v okviru projekta Čutim – Živim Las Notranjska, ki  temelji na ukrepu kvalitetnejšega bivanja starostnikov v centru in zajema aktivnosti, ki bodo vplivale na izboljšanje počutja, razpoloženja in kvalitetno in aktivno preživljanje prostega časa stanovalcev ter na večjo ozaveščenost prebivalcev in svojcev o pomenu aktivnega  bivanja v centru in nasploh. Senzorni park bo namreč dostopen tudi za druge zainteresirane in je kot tak doprinos in inovacija Družbe DEOS in inovacija v lokalnem okolju.

Projekt so razširili še z dodatnim programom – terapevtske delavnice z glino za osebe z demenco in tako povečali možnost vključitve oseb z demenco, tako za stanovalce centra kot za osebe z demenco iz lokalnega okolja.

Naložbo poleg Družbe DEOS: sofinancirajo RS, Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Senzorni park  bo zasnovan tako, da se bodo vanj  vključevali naravni elementi, danosti in pojavi. Senzorna ali čutna pot  v okviru parka bo  namenjena temu, da se človek postopoma zbere, da se začne bolje zavedati tega, kar sliši, vidi, se dotika, vonja ali okuša in tako dobiva neposredno izkušnjo in doživljanje.

Senzorna pot bo namenjena vsem generacijam (od najmlajših do najstarejših). Dejavnosti na njej bodo omogočale povezavo z vsemi področji razvoja. Po čutni poti bodo uporabniki lahko hodimo tudi bosi (glede na letni čas).

Zaradi pozitivnih terapevtskih učinkov delavnic z glino, ki so jih empirično izkusili na stanovalcih centra, so se odločili  s projektom razširiti terapevtske delavnice z glino, ki bodo prilagojene osebam z demenco  s ciljem spodbujanja taktilnega zaznavanja, kjer posameznik lahko  prime in občuti material, občuti toploto ob tem ko gnete in oblikuje glino, hkrati pa ga delo z glino  pomirja ter ohranja gibalne in kognitivne sposobnosti.

V kulturnem programu sodelovali zaposleni z glasbenimi točkami s petjem in  recitalom.

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1990,  prvi oktober razglasila za mednarodni dan starejših, z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi.

Od takrat je na ta dan po naprednem svetu in tudi v Sloveniji namenjena glavna pozornost starejšim ljudem.

Na ta dan  opozarjamo predvsem na odnos do starejših, na njihove pravice, na njihov položaj v družbi.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja