Obvestilo

SiDG postojnski gozdarski in lesarski šoli dodelil dodatnih 50 ha gozdov

Družba Slovenski državni gozdovi je s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojno (SGLŠ) in Lesarsko šolo Maribor v Postojni podpisala aneksa k pogodbam o izvajanju izobraževalnega progama s področja gozdarstva. Obema šolama so s tem zvišali ceno storitve sečnje in spravila, ki ju za opravljena dela v državnem gozdu dobita od SiDG. Dodatno pa so postojnski šoli dodelili 50 hektarjev novih površin, ki jih bodo uporabljali v izobraževalne namene.

SiDG je postojnski gozdarski in lesarski šoli sicer leta 2017 preko pogodbe dodelil v uporabo 33 ha gozdnih površin, ima pa tudi še veljavno koncesijo za 100 ha, podpisano še s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov. Mariborski lesarski šoli so 2017 dodelili 80 ha gozdov za praktični pouk dijakov.

SiDG s takšnim sodelovanjem z izobraževalnimi inštitucijami spodbuja  socialne funkcije gozda, k čemur ga zavezuje tudi zakonodaja. Pomembno vlogo med socialnimi funkcijami gozda ima namreč tudi izobraževalna funkcija. Šolam dajejo v uporabo skupaj okoli 250 hektarjev državnih gozdov. »Družba s tem prispeva k pospeševanju izobraževanja na področju gozdarstva in pridobivanju ustreznega kadra, ki ga potrebuje tudi SiDG,« je ob tem povedal Zlatko Ficko, glavni direktor SiDG.

V letu 2018 so v SiDG izvedli skupno preko 1700 ur praktičnega usposabljanja za dijake in študente gozdarstva. Od tega je bilo na enotedenskem praktičnem usposabljanju šest dijakov 4. letnika in dva  dijaka 3. letnika SGLŠ. Študent Višje strokovne šole Šolskega centra Postojna pa je pri SiDG opravljal desettedensko prakso.

SiDG/Uredništvo NzN

dav

Ne spreglejte

Izjemni maturanti Šolskega centra Postojna

Letošnja generacija maturantov je razveselila z zelo dobrimi rezultati na eksternih preverjanjih znanja. Na splošni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja