Obvestilo

Šilentabor na martinovo dobil javni vodovod

Martinova nedelja je bila na Šilentabru v pivški občini kar dvakrat slovesna. Zaradi godovanja zavetnika tamkajšnje cerkve in vina Martina in zaradi zaključka projekta Cevovodi in objekti v občini Pivka, s čimer so zaokrožili dela sklopa 2 v okviru prvega sklopa projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice.

»V občini Pivka je bilo zgrajenih 27 km vodovodnega omrežja, obnovljen celoten vodovod na Bujah, v ta sklop pa sodijo tudi vodohrani Pivka, Zagorje, Neverke in vsa črpališča v občini. Gre za zelo velik in pomemben projekt za občino,« je uvodoma dejal direktor podjetja Kovod Postojna David Penko.

Po njegovih besedah so bila v sklopu trajanja projekta pridobljena še dodatna sredstva, tako da načrtujejo še obnovo dela vodovoda in kanalizacije v Selcah in Petelinjah.

Župan Občine Pivka Robert Smrdelj je v svojem nagovoru vnovič poudaril, da gre za daleč največjo investicijo v zgodovini Pivke, vredno kar 8 milijonov evrov, od česar je bilo 7 milijonov evropskih sredstev in milijon iz koncesije za Postojnsko jamo. Projekt cevovodov so tako pripeljali do konca, pri čemer izpeljava na Šilentabor še zdaleč ni bila preprosta. Šlo je namreč za premagovanje precej velike višinske razlike, 176 metrov, kar pomeni, da je bilo treba premagati kar 17 barov pritiska, obenem pa zagotoviti dovolj požarne vode. Na Šilentabru so zato zagotovili rezervoar požarne vode za gasilce.  Sogovornik še pojasnjuje, da je bilo zahtevno predvsem pridobivanje služnosti in gradbenega dovoljenja na območju agrarne skupnosti.

Ta del investicije je po Smrdeljevih besedah skupaj z razvodom in ureditvijo ceste vreden okoli 400 tisoč evrov brez ddv.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K.

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja