Obvestilo

Silvestrska večerja

Ko sem gledala knjige z recepti, da bi našla namig, kaj so jedli včasih za silvestrovo, nisem našla ničesar. Zato sem povprašala nekaj ljudi. Povedali so mi, odvisno od kraja, kjer živijo, da so bili jedilniki slabši kot za božič, da so bile na jedilniku klobase na različne načine in/ali rahlo prekajeno meso oziroma klobase, krvavice in nekaj kislega, kot sta zelje ali repa.

Zato sem se odločila, da bom pripravila raje dve jedi, ki nista ravno tradicionalni, vendar se lahko uporablja lokalne sestavine. Recepta sta Postrv na ponvi in Puranje rolade.

Me pa vseeno zanima, če lahko sporočite, če veste, kaj so včasih za silvestrovo jedli vaši starši ali stari starši.
Puranje rolade

Sestavine:
6 jajc
6 puranjih zrezkov
6 čajnih žličk mlete kumine
400 ml vode
3 jedilne žlice sladke smetane
1 čajna žica gustina
sol
Pripomočki:
posodica mala
ponev
deska
nož
zobotrebci
Potek dela:

Najprej na trdo skuhamo jajca in jih olupimo. Puranje fileje narežemo na zrezke. Če so predebeli, jih stanjšamo tako, da čez njih poveznemo vrečko ali folijo in jih povaljamo z valarjem. Na majhen krožnik damo kumino in sol, ter povaljamo jajca  v tej mešanici. Jajce damo na zrezek in zavijemo. Pričvrstimo z vrvico ali zobotrebcem. V ponvi segrejemo malo olja in roladice popečemo z vseh strani. Ko so popečene, jih zalijemo z vodo. Ponev pokrijemo in na srednjem ognju kuhamo 30 minut. Kuhanim roladam odstranimo vrvice ali zobotrebce ter jih prepolovimo. Damo jih na krožnik tako, da se vidijo jajca. V sok, ki je ostal na ponvi, dodamo sladko smetano in gustin ter naredimo omako, ki jo po želji solimo. Omako prelijemo preko rolad.

Namig kuharja:

Namesto z vodo lahko zalijemo tudi z mešanico vode in pomarančnega soka, ter omako namesto sladke smetane in gustina zgostimo z jogurtom ali kislo smetano.

 
Postrv na ponvi

Sestavine:
4 postrvi
1 skodelica koruzne moke
sol
olje
Pripomočki:
ponev

Potek dela:

Postrvi speremo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Od znotraj in zunaj jih posolimo, ter pomokamo v koruzni moki. Na vročo ponev z oljem damo postrvi in jih pečemo na vsaki strani 10 minut. Če nismo prepričani, ali so že pečene, jih razpremo in pogledamo od znotraj, ali je meso spremenilo barvo in če je, so pečene.

Namig kuharja:

Na sredino lahko damo tudi različne začimbe in dišavnice, ki se ujemajo z ribo.

Želim vam veliko uspehov v prihajajočem letu in obilo kulinaričnih užitkov.
Klavdija Hiti

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja