Obvestilo

Simfonični orkester Cantabile in Mozartov Rekviem z japonsko noto

Skoraj natanko dve leti po izjemno uspešnem sodelovanju s švicarskimi glasbeniki in spremljajoči turneji po dveh državah so glasbeniki Simfoničnega orkestra Cantabile izpeljali še en multikulturni projekt: koncerta v Ljubljani in v Kopru, na katerih so z gostujočim japonskim pevskim zborom v celoti izvedli Rekviem znamenitega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Kulturne izmenjave so za vse glasbenike izjemno dragocene priložnosti, ki prinašajo nove izkušnje in nova sodelovanja, predvsem pa nova prijateljstva in okrepljene medčloveške vezi. Vedno znova se namreč izkaže, da je jezik glasbe univerzalen in nedvoumno razumljiv vsem ljudem sveta ne glede na narodnost, spol, starost, barvo kože ter versko in ostala prepričanja. Zato je Simfonični orkester Cantabile, ki v zadnjih letih dobiva vedno več laskavih vabil za takšna in drugačna sodelovanja z uveljavljenimi glasbeniki širom Evrope, tudi tokrat z velikim veseljem sprejel povabilo organizatorja, avstrijske koncertne agencije Conceptio, k dvema izvedbama Mozartovega Rekviema. Skladatelj je eno svojih najbolj velikopoteznih ter najbolj znanih in priljubljenih del žal zapustil nedokončano, saj je umrl pri komaj 35 letih. Kljub več različnim teorijam in domnevam se muzikološka stroka načeloma strinja, da je Rekviem po Mozartovi smrti dokončal njegov učenec Franz Xaver Süssmayr.

V Slovenijo je tako v zadnjih dneh aprila pripotoval japonski mešani Društveni zbor Wasei-kai, ki ga sicer sestavlja kar 200 pevk in pevcev iz japonske prefekture Saitama, ki se nahaja v osrednjem delu Japonske in pravzaprav predstavlja predmestja Tokia. Slovenije seveda niso obiskali vsi člani zbora, pač pa izbor 50 pevcev, ki se jim je pridružilo še 12 slovenskih pevcev, vse skupaj pa je vodil (prav tako japonski) dirigent Kazunori Mašita, ki je na tokijski akademiji za glasbo diplomiral iz petja in dirigiranja in je že skoraj dve desetletji bolj ali manj reden gost evropskih koncertnih odrov; Slovenijo je obiskal prvič. Po dveh dneh intenzivnih celodnevnih vaj je sledil koncert v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani, ki so jo poslušalci napolnili do zadnjega sedeža – za vse, ki so želeli prisluhniti koncertu, je bilo vstopnic žal še premalo. Uvodoma sta zbor in orkester izvedla še prav tako Mozartov motet Ave verum corpus ter svetovno premiero Treh sakralnih skladb slovenskega skladatelja Ambroža Čopija – noviteta je nastala prav na pobudo organizatorja koncetra ob gostovanju japonskih glasbenikov v Sloveniji. Osrednja skladba koncerta je bil seveda Rekviem, uglasbena žalna maša, pri izvedbi katere se je orkestru in zboru pridružil kvartet izjemnih uveljavljenih slovenskih vokalnih solistov: sopranistka Katja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in basist Janko Volčanšek. Japonski zbor je za dodatek zapel še nekaj skladb, med njimi tudi eno japonsko, nabito poln avditorij Slovenske filharmonije pa je vse nastopajoče bogato nagradil s pravimi ovacijami. Dva dni pozneje, prav na praznični 1. maj, je koncert z enako uspešnostjo in navdušenjem doživel ponovitev še v koprski Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja, tokrat z dobrodelno noto, saj bodo prostovoljni prispevki, zbrani na tem koncertu, namenjeni postavitvi novih orgel v stolnici.

Dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Marjan Grdadolnik se je tokrat prvič znašel v vlogi poslušalca svojega orkestra in o nedvomno zanimivi izkušnji povedal naslednje: “Izjemno sem navdušen in ponosen na svoj orkester, ki je na obeh koncertih nastopil izjemno kakovostno in na vse prisotne napravil odličen vtis. Pohvale na račun orkestra so deževale z vseh strani.” Nad orkestrom sta bila navdušena tudi dirigent Mašira, ki je pohvalil predvsem kakovost in pripravljenost glasbenikov, ter dr. Christian Aigner iz agencije Conceptio. Nenazadnje pa obilica dragocenih izkušenj in prijetnih vtisov ostaja tudi vsem glasbenikom orkestra, ki so imeli priložnost sodelovati v tem mednarodnem projektu ter obenem tkati in krepiti v sodobnem svetu in času vedno bolj neprecenljive medčloveške vezi.

Tine Vučko

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja