Obvestilo

Simfonični orkester Cantabile po Cankarjevem domu navdušil tudi domače občinstvo

Po zelo uspešnem koncertu v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je prvo letošnjo  januarsko  nedeljo Simfonični orkester Cantabile ponovil Gala novoletni koncert v Logatcu, v tamkajšnji športni dvorani.  Gre za koncert, ki ga orkester izvaja tradicionalno vse od njegovega nastanka.

Simfonični orkester Cantabile, ki deluje pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika, je koncert začel s pompoznim četrtim stavkom Simfonije št. 9 v e-molu ”Iz Novega sveta” in  nadaljeval z izpovedno Ave Mario skladatelja Caccinija, kjer se je predstavila, logaški publiki že zelo znana,odlična sopranistka Mojca Bitenc.

Sledila je deveta varijacija Nimrod iz niza variacij Enigma, skladatelja Edwarda Elgarja.

Prvič se je z orkestrom predstavila tudi violinistka Laura Bartelj, ki je skupaj z Mojco Bitenc in orkestrom izvedla skladbo Morgen skladatelja Richarda Straussa.

Prvi del so zaključili z valčki iz operete Vesela vdova, kjer je ob orkestrski spremljavi nastopila in navdušila logaška balerina Nadja Černe.

V drugem delu so združeno nastopili pevci dveh zborov – MePZ Adoramus iz Logatca in MePZ Stanko Premrl iz Podnanosa. Združeni zbor je zapel dve skladbi Bieblovo Ave Mario, kjer se dinamično prepletata zbor solistov (Ana Skvarča, Neja Premrl, Mario Kurtjak) in spremljevalni zbor. Dirigiral je Marjan Grdadolnik. Vodenje pesmi Zvezde gorijo, ki jo zaznamuje nekoliko bolj ljudski značaj, je prevzela Vida Fabčič, dirigentka podnanoškega zbora. Gospodovo molitev, pri kateri je ganljiv sopran Mojce Bitenc še povečal čustveno noto, smo tudi v Logatcu posvetili Jožetu Gregoriču, glavnemu pobudniku lanskega koncerta v Gallusovi dvorani. Presunljivo globoko doživeta je bila tudi Himna padlim iz filma Reševanje vojaka Rayana. Pred udarnim koncem smo bili klasično božični s Tihim večerom (The First Noel), Mojca Bitenc pa se je še enkrat izkazala s čudovito interpretacijo arije Leonore iz opere Trubadur. Za zaključek smo dvorano pretresli z O Fortuno iz Carmine Burane, kjer sta več kot 80-članski zbor in orkester Cantabile mogočno zabučala v vsej svoji intenziteti.

Sledila sta še dva dodatka in po aplavdiranju občinstva je orkester skupaj z združenim zborom še enkrat veličastno izvedel O Fortuno iz Carmine Burane.

Koncert je povezovala TV voditeljica Mateja Rosa.

Odzivi na koncert so bili izjemni. Orkester in vsi nastopajpoči so bili deležni mnogo pohval, ki zavezujejo k nadaljnjemu delu.

Cantabile-novoletni-didigent

Orkester Cantabile na povabilo ponavlja Novoletni koncert še v nedeljo 10. Januarja, ob 18.00 v Bukovici pri Gorici.

Svoje napore pa logaški glasbeniki že usmerjajo v naslednji velik projekt. V Slovenijo namreč prihajata brata Tavitjan: Diran – klavir in Garo – bobni iz Makedonije s projektom ‘Tavitjan Brothers Play Classics’, ki se mu zelo uspešno posvečata zadnja leta. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra Cantabile bodo zazvenela znana dela iz zakladnice klasične glasbe, ki so jih podpisali Bach, Ravel, Čajkovski, Hačaturjan in drugi, preoblečena v moderen glasbeni slog z elementi jazza, improvizacije in sinkopiranih ritmov. Ta projekt je do sedaj vselej naletel na izjemen odziv in veliko navdušenje publike, zato se tudi v Ljubljani obeta nepozabno glasbeno doživetje.

Koncert bo na Valentinovo, v nedeljo 14. februarja 2016, v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

 

Vir: Cantabile

Foto: Valter Leban

cantabile-novoletna-solistka

Cantabile-novoletni4

cantabile-novoletni-6

Ne spreglejte

Večer folklore v Cerknici

Kulturni dom v Cerknici je sinoči gostil Območno revijo folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja