Obvestilo

Simfonični orkester Cantabile skupaj z zborom Adoramus navdušil francosko občinstvo na mednarodnem Festivalu des Anches d’Azur

Simfonični orkester Cantabile je skupaj z zborom Adoramus in solisti izjemno zaključil jubilejni 25. mednarodni glasbeni festival na Azurni obali. Po stoječih ovacijah polnega avditorja  z več kot 1500 poslušalci je v mestecu La Criox – Valmer takoj po koncertu s strani župana in direktorja festivala dobil ponovno povabilo na festival v letu 2025. Na letošnjem festivalu so poleg Simfoničnega orkestra Cantabile in zbora Adoramus sodelovali še Mladinski simfonični orkester Tulln-Dunaj, Orkester Ruine-Babines-Quebec iz Kanade in Simfonični orkester konservatorija iz Prage.

Simfonični orkester Cantabile, ki je pred kratkim obeležil deseto obletnico delovanja, je z dveletno zamudo v začetku julija 2022 že tretjič odpotoval na Festival des Anches d’Azur v francosko letoviško mesto La Croix-Valmer v bližini Saint Tropeza. Festival s petindvajset letno tradicijo in z utrjenim renomejem tudi zunaj Azurne obale je tokrat poleg orkestra Cantabile prisrčno pozdravil tudi pevski zbor Adoramus, ki je odprl skupni zaključni koncert obeh glasbenih sestavov, Na odru je tako skupaj stalo/nastopilo več kakor sto glasbenikov, (kar je bila največja zasedba na festivalu.)

Še preden so svoja mesta na odru zasedli instrumentalisti, je zbor otvoril glasbeni večer z venčkom popularnih skladb skupin ABBA, Queen in Toto ter z njimi dodobra ogrel zbrano občinstvo. Orkestraši so zato še z večjim veseljem otvorili koncert s suito iz filma Vojna zvezd Johna Williamsa, ki je napovedala prvi del sporeda, v katerem je kraljevala filmska glasba svetovnih mojstrov. Publika se je poleg Williamsove zunajzemeljskosti navduševala nad mogočnostjo Hansa Zimmerja in njegove glasbe za film Gladiator, ter slikovitostjo glasbene podobe iz filmov o Gospodarju prstanov skladatelja Howarda Shorea. S pomočjo zbora in solistk Ane Plahutnik (sopran) in Mirande Gerjolj je publika uživala v skladbah iz filmov Bilo je nekoč na Divjem zahodu in Je Vole, ganljivi zgodbi iz francoskega filma (La famille Bélier) o dekletu s prelepim glasom, ki prihaja iz družine gluhih.

Drugi del koncerta je bil posvečen miru in glasbi, ki nagovarja k sodelovanju in povezovanju ljudi. Otvorilo ga je novo nastalo delo skladatelja Mihe Nahtigala, ki spodbuja povezovanje ljudi predvsem v večernem času, ko vzdušje postane veliko bolj sproščeno. V skladbi Slovenske napitnice je nadobudni skladatelj kot glavne teme uporabil tri znane slovenske napitniške viže in jih povezal v zaokroženo celoto, ki nas vodi skozi različne dele veselega večera. Vsak del je imel tudi svojega solista – v tej vlogi so se predstavili violinistka Anja Vujanovič, violončelistka Tara Korica ter trobentač Frančišek Križ. Sporočilo se je dotaknilo tudi publike, saj je bil Nahtigal po izvedbi deležen bučnega aplavza. Publika je z navdušenjem prisluhnila tudi znani slovenski uspešnici Zemlja pleše, sledila pa so še zadnja tri dela iz rednega programa. Najprej se je v vlogi solistke predstavila mlada violinistka Sara Čaušević, ki je s tenkočutno interpretacijo izvedla temo iz filma Schindlerjev seznam, sledila pa sta ji še sopranistka Ana Plahutnik in baritonist Peter Grdadolnik, ki sta publiko pozvala k podajanju rok s skladbo Z roko v roki za mir skladatelja Irva Rothenburga. Koncert so zaključili zadnji trije stavki mogočne Jenkinsove Maše za mir, kjer sta zbor in orkester zazvenela v vsej polnosti svojega zvoka, zopet pa sta bila na vrsti solista Ana Plahutnik in Peter Grdadolnik ter  Barbara Jager na violončelu. Zadnji trije stavki Maše za mir Karla Jenkinsa, nosijo globoko sporočilo miru: Zdaj, ko so puške utihnile … A tebe ni tu … Blagoslovljen, ki prihaja v imenu Gospodovem … Boljši je mir kot večna vojna … Bog bo obrisal vse solze in smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, joka in bolečine ne bo več. Praise the Lord … Hvalite Gospoda.

Po končanem instrumentalnem delu znamenite Jenkinsove maše zadnjega stavka Better is peace je zbor Adoramus začel finalni pevski koral, pridružili so se še člani orkestra Cantabile. Iz več kot sto grl je odmeval čudovit koralni napev Praise the Lord,  ki je tako nastopajoče na odru kot 1500 glavo množico poslušacev ganilo do solz. Sledilo je neizmerno navdušenje, zato

so glasbeniki nabito polnemu avditoriju ustregli še z dvema dodatkoma – Offenbachovim Can Canom in Šostakovičevim Valčkom št. 2. Slednji je na oder povabil tudi glavnega organizatorja festivala Jean Luca Wastablea, ki se je dirigentu Marjanu Grdadolniku pridružil v vznesenem prepevanju glavne melodije, kateri je pritegnilo tudi celotno na noge vstalo občinstvo. S tem koncertom in celotnim gostovanjem v Franciji sta Simfonični orkester Cantabile in zbor Adoramus znova dokazala ne le spretnosti v izvajanju celotnega programa, temveč tudi zmožnost neposrednega podajanja univerzalnega glasbenega sporočila, ki ne pozna meja med različnimi narodnostmi in jeziki.

/Eva Vene/

https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox/FMfcgzGpGwgqLBXQGSCvWcMFQSrcmFMS?projector=1

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja