Obvestilo

Skladu obrtnikov in podjetnikov se obeta tožba

Potem ko je skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov maja odločila, da se pokojnine iz poklicnega pokojninskega zavarovanja znižajo za skoraj tretjino, se skladu obeta kolektivna tožba zavarovancev, ki se čutijo oškodovane. H kolektivni tožbi je pristopilo že 500 obrtnikov, rok pa je zaradi velikega zanimanja podaljšan do konca leta.

Sklep majske skupščine sklada določa, da se izplačila pokojnin in evidenčna stanja zavarovalnih polic iz poklicnih pokojninskih zavarovanj znižajo za 30,4 odstotka. Kot je tedaj pojasnil predsednik uprave sklada Bojan Jean, je treba pokojnine znižati, ker je država v letu 2016 povračilo skladu znižala s šestih milijonov evrov letno na 600.000 evrov, zato sredstev ni več dovolj.

Znižanje velja po stanju na dan 30. maj, v skladu s sklepom skupščine pa velja za poklicne pokojnine za junij 2019 in za vse naprej.

Zdaj so se obrtniki in podjetniki, prejemniki pokojnin, ki so več let ali celo desetletij vplačevali v sklad, odločili za kolektivno tožbo, so sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

OZS ter Sklad obrtnikov in podjetnikov sta sicer dve povsem ločeni instituciji, vendar je zbornica na pobudo članov naročila pravno mnenje in zavarovancem sklada ponudila pomoč. Ti so se povezali v okviru Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec in pristopili h kolektivni tožbi zoper Sklad obrtnikov in podjetnikov, da bi dobili nazaj svoje obljubljene pokojnine.

Med njimi so tudi takšni, ki so v sklad vplačali več kot 80.000 evrov, sedaj pa so jim že tako nizke pokojnine znižali za več kot 30 odstotkov. To je za obrtnike in podjetnike nedopustno, da je legitimnost sklepa o znižanju pokojnin vprašljiva, pa meni tudi Odvetniška družba Čeferin, so v sporočilu za javnost poudarili na OZS.

Vir: OOPZ Logatec

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja