Obvestilo

Škrabčeva domačija: Prenovljena Boštjanova hiša kot mini butični hotel

Dilemo obnove ali rušenja starih hiš so učinkovito rešili na Škrabčevi domačiji, kjer so po konservatorskih standardih ter sodobnih bivanjskih pristopih prenovili najstarejšo ohranjeno stavbo v Hrovači in kompleksu domačije dodali  prijazno nastanitveno enoto.

Po besedah Polone Lovšin iz podjetja Riko je Boštjanova hiša danes neke vrste mini butični hotel, ki s namestitvenimi možnostmi zaokrožuje celostno doživetje Škrabčeve domačije.  »Prenove smo se lotili zelo celovito. Od izdelave konservatorskega in vsebinskega programa prenove do fizične prenove ambienta je trajalo več kot dve leti,« pojasnjuje Lovšinova.

Boštjanova hiša je bila zgrajena v 19. stoletju, v 21. stoletju je zapuščeno samevala sredi vasi Hrovača. Ohranjeni so bili pravzaprav le njeni zidovi in s tem tudi izvorni stavbni volumen. Po besedah sogovornice je bila prenovljena celotna hiša, pri čemer je bila zunanjščina obnovljena po konservatorskih  smernicah, notranjost pa posodobljena s sodobnim bivanjskim pečatom. Posodobljen in revitaliziran je tudi njen vrt.

 Na novo osmišljeni prostori Boštjanove hiše parafrazirajo naravno in kulturno krajino Ribniške doline, odzvanjajo detajle iz preteklosti in jih kombinirajo z najsodobnejšimi elementi ugodja in udobja. Zunanja podoba je zvesto ohranjena, prav tako stavbni volumen, ki se razširja v teraso ter urejen vrt s skulpturo Matjaža Počivavška.

Škrabčeva domačija kot odmeven epicenter 

 Škrabčeva domačija letno  beleži od 8.000 do 10. 000 obiskovalcev, pove Lovšinova in dodaja, da ti prihajajo iz vse Slovenije in iz tujine. »Obiskovalci prihajajo na ogled kompleksa ali pa se udeležujejo pogovornih večerov v skednju. Veseli me, da je Škrabčeva domačija postala odmeven epicenter, ki že več kot desetletje privablja tako domače in tuje goste.«

Podobnega posega kot je bila prenova Boštjanove hiše na domačiji zaenkrat ne načrtujejo, pove sogovornica in pojasni: »Kompleks Škrabčeve domačije, ki vključuje muzejski del v stari hiši, prireditveni prostor v skednju, galerijo v Kersničevi kovačnici ter namestitvene možnosti v Boštjanovi hiši, je celovito zaokrožen.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Škrabčeve domačije

Foto: Jorg Ceglar
Foto: Jorg Ceglar

 

Na fotografijah: Boštjanova hiša PRED obnovo in PO njej.

 

 

 

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja