Obvestilo

Škrat Vodko ozavešča mlade, ti pa starejše

 

Postojna, Pivka – Podjetje Kovod  je v tem tednu zaključilo z nagradnim natečajem, v katerem so s svojimi ilustracijami Zgodbe o vodnem škratu sodelovali postojnski in pivški otroci. Izbrani izdelki krasijo čisto pravo knjigo – otroško slikanico, ki jo je podjetje Kovod na sodelujočih šolah danes tudi uradno predstavilo.

Vodko je škrat, ki so ga v podjetju Kovod Postojna ustvarili 10. decembra 2014, in sicer z namenom zgodnjega ozaveščanja najmlajše populacije, čeprav tudi odrasli v vsakdanjem življenju ničkolikokrat pozabimo, kako dragocen vir je voda. »S tem, ko se približaš otrokom, prispevaš k zgodnjemu ozaveščanju, hkrati pa so otroci tisti dober prenos znanja tudi do nas, odraslih, ki svoje otroke bolj upoštevamo ter se ob tem tudi sami trudimo za dober zgled«  je za spletni portal Novice z Notranjske pojasnila vodja projekta Irena Sušelj Šajn ter dodala, da je aktivno posvečanje temu projektu s strani podjetja vsekakor smiselno, saj so njegovi učinki že vidni in prisotni.

Škrat Vodko postal priljubljena in prepoznavna figura

Namen lika je torej na simpatičen in prijazen ter igriv način vsakodnevno opominjati na pitje vode iz pipe, posledično pa se zavedati, da voda ni samoumevna dobrina in sta zato pomembna tudi skrb za okolje in seveda varčevanje z vodo. Podjetje je v ta namen vzpostavilo prikupna izobraževalno-promocijska orodja (obveščevalne tablice, obveščevalne figure, obeske), ki otroke, pa tudi drugo javnost, opominjajo na skrb za vodo.

Otroci so nad vsemi pripomočki, predvsem pa nad škratom Vodkom zelo navdušeni. V dveh letih je Vodko postal dobro poznana figura. Otroci poznajo njegovo poslanstvo in zgodbo, poznajo podjetje Kovod, spomnijo se učnih ur in obravnavanih tem, škrata srečujejo v zdravstvenem domu, knjižnici, muzejih…

Lani s projektom seznanili tisoč, letos v pol leta že 600 otrok

Od  januarja 2015 je podjetje Kovod učne urice ‘Radi pijemo vodo’ izvedlo kar v 34 oddelkih šol in vrtcev na postojnsko-pivškem, kar skupaj zajema preko tisoč otrok. Glede na izražen interes in potrebe, predvsem pa zanimanje otrok in učencev so se v podjetju odločili, da bodo tej populaciji svojih uporabnikov še naprej namenjali precejšnjo pozornost. Letos so z njim obiskali prek 600 otrok v 32 oddelkih oz. skupinah. Na povabilo, ki ga podjetje naslovi na šole in vrtce, se vsako leto odzove veliko skupin oziroma razredov.  Predstavitve so zasnovane sistematično in poučno, a predvsem skušajo biti praktični in na prijeten način otrokom ponazoriti snov. Lani so se otroci seznanjali na splošno o vodi, letos pa so radovedno sodelovali pri vodnih poskusih. Tudi za prihodnje šolsko leto podjetje že pripravlja novo učno snov ter gradiva.

 

Nagrajencem, nagrajenim razredom, njihovim razredničarkam in mentoricam pa tudi vsem ostalim učencem, ki so sodelovali v našem nagradnem natečaju in so izvajalce projekta gostili v svojih razredih, se podjetje Kovod zahvaljuje za sodelovanje. Za nepozabne skupne trenutke, predvsem pa za skupno skrb za okolje in našo pitno vodo, se bodo potrudili tudi v prihodnje.

Uporabni otroški plakati na temo vode

Na lanski razpis za izdelavo plakatov na temo vode so se otroci množično odzvali. Vsi plakati so bili zelo domiselni, otroci so na svoj način prikazali in z njimi ponazorili, kaj jim pomeni voda, kako pomembna je za naša življenja, kaj vse lahko počnemo z njo. Plakati so bili nekaj mesecev razstavljeni v prostorih podjetja Kovod Postojna, krasili so medijske objave, razstava plakatov pa je bila tudi v prostorih čistilne naprave. Plakate podjetje skrbno in ponosno hrani, saj so otroški izdelki na temo vode res dragocena pridobitev, ki bodo glede na področje delovanja podjetja zagotovo še velikokrat prišli prav, predvsem v izobraževalne namene.

V podjetju Kovod po navdihu otrok izdali čisto pravo knjigo

Glede na lanskoletno zavzetost, ki so jo otroci izkazali s sodelovanjem na natečaju za najboljši plakat na temo vode, so se v podjetju tudi letos odločili izvesti nagradni natečaj. Izziv ilustriranja Zgodbe o vodnem škratu je sprejelo 15 razredov. Prejeli so 300 zanimivih in domiselnih risbic, ki lepo ponazarjajo njihovo vse bolj priljubljeno zgodbo o škratu Vodku.

Odločitev o izboru najboljših je bila težka, vsi učenci so namreč pravi umetniki in vsaka slikica je na svoj način čudovita. Vendarle pa so v podjetju ponosni na izbrane ilustracije, ki odslej krasijo čisto pravo otroško knjigo. Poučna Zgodba o vodnem škratu, natisnjena povsem po navdihu njihovih najmlajših uporabnikov, na kar so še posebej ponosni, bo v podjetju služila kot darilo poslovnim partnerjem ter promocijski material ob posebnih dogodkih. Prvi, še povsem svežo, so knjigo v roke prejeli ravno nagrajeni avtorji, katerih ilustracije so postale del zgodbe ter vsi njihovi sošolci.

Predstavnika podjetja Kovod, direktor David Penko in vodja projekta Irena Sušelj Šajn, sta ob zaključku letošnjih učnih uric ter zaključku nagradnega natečaja obiskala osnovne šole v Košani, Prestranku, Pivki in Bukovju ter uradno razglasila nagrajence in jim predala nagrade.

Avtorji ilustracij, ki krasijo otroško knjigo – Zgodbo o vodnem škratu, so:  TIANA POŽAR, KAJA ŠABEC, LUKA KOBAL, KRISTINA LIKAR, ALEŠ DOLGAN, MANCA ŽELKO, KARIN SAMSA, JAKA ŠAJN, MANUELA ŠPROHAR, REBEKA CUCEK, TINA KASTELIC, NOEMI SUŠELJ, KLEMEN ROJC, NIKA ZADNIK, ŽAN ŽNIDARŠIČ, LAURA MATANOVIČ, NEŽA LENARČIČ, TIJAN ŠALAMON.

Nagrajencem, nagrajenim razredom, njihovim razredničarkam in mentoricam pa tudi vsem ostalim učencem, ki so sodelovali v nagradnem natečaju, se podjetje Kovod zahvaljuje za sodelovanje. Za nepozabne skupne trenutke, predvsem pa za skupno skrb za okolje in našo pitno vodo, se bodo potrudili tudi v prihodnje.

Idej še ni zmanjkalo

V okviru projekta se je podjetje Kovod povezalo tudi z lokalnimi ustanovami, kot so knjižnica, Notranjski muzej, Ljudska univerza Postojna in Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, s katerimi sodelujejo pri pripravi delavnic in skupnih dogodkov.

Kot zatrjujejo v podjetju, bo tudi med počitnicami škrat Vodko vesel otroške družbe, zato bo pripravil poletne delavnice, poskrbel za poletne nagradne igra, dosegljiv bo na spletni strani www.vodko.si, sicer pa bo skrbno pripravljal nove zamisli in presenečenja, s katerimi se bo v novem šolskem letu znova vrnil v šole in vrtce – med svoje prijatelje.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Kovoda

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja