Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Skupnost občin Slovenije: vlada naj občinam zagotovi dostop do evropskih sredstev

Na današnji skupščini Skupnosti občin Slovenije so župani poleg rednim poročilom pozornost namenili tudi črpanju evropskih sredstev iz trenutne finančne perspektive, znova pa je bilo govora o financiranju lokalnih skupnosti. Županje in župani so med drugim vnovič pozvali vlado, naj  ponovno odpre razpravo o strategiji razvoja lokalne samouprave.

Postojna – Člani skupščine so razpravljali o možnih spremembah Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 in zahtevali sodelovalni odnos med vlado in občinami, oblikovanje pokrajin, predvsem pa, da vlada občinam zagotovi dostop do evropskih sredstev.

Županje in župani so vlado pozvali, naj vnovič odpre razpravo o strategiji razvoja lokalne samouprave in na podlagi tega poskuša doseči čim širše soglasje, tudi lokalnih skupnosti, in da to postane neke vrste dokument, ki bi ga sprejel državni zbor. Ob tem predlagajo še, da se posamezni, delni ukrepi na posameznih področjih delovanja lokalne samouprave ne sprejemajo brez tehtne analize.

Kot je povedal predsednik SOS Bojan Kontič (na sliki), so političnim strankam predlagali, naj v pripravah programov za naslednje volitve upoštevajo pripombe lokalnih skupnosti, saj se bodo ljudje za podporo posameznim strankam in gibanjem odločali prav na podlagi tega.

Občine zahtevajo ministrstvo za lokalno samoupravo

Obenem si SOS želi neposredni kontakt in sogovornika s strani vlade, zato naj bi ponovno oblikovali ministrstvo za lokalno samoupravo, ki je pred leti že delovalo.

SOS prav tako poziva vlado, da nemudoma ustavi tekoče finančno obremenjevanje lokalnih skupnosti ter pristopi k dogovoru, kako bo v naslednjih treh letih, glede na postopni dvig gospodarske rasti, nadoknadila ustvarjen primanjkljaj financiranja lokalnih skupnosti. Od države zahtevajo, da ne zmanjšuje standardov dialoga med državo in občinami, in sicer tako na področju sistemske ureditve pogajanj za višino povprečnine kot drugod.

Blanka Markovič Kocen/SOS

Foto: kongres-obcin.si

Ne spreglejte

Kocke štirje letni časi v Notranjskem regijskem parku

Jekleni količki v Rešetu ob Cerkniškem jezeru so dolgo samevali, pred dnevi pa so dobili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja