Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Sleparski Tartuffe na odru v KD Postojna

Za nami je še zadnja gledališka predstava postojnskega abonmaja. Na odru se je tokrat predstavil ansambel SNG Nova Gorica. Uprizorili so satirično komedijo Tartuffe. Že več kot 300 let je preteklo od prve uprizoritve, a besedilo še vedno prevzema številne ustvarjalce in njegova vsebina ostaja še kako aktualna. Tokrat je bil na odru predstavljen v režiji Vita Tauferja in novem prevodu Primoža Viteza, kateri je opustil rimo.

V zgodbi spoznamo Orgona, glavo bogate meščanske družine. Zgodi se, da neko nedeljo v cerkvi sreča obubožanega podeželskega plemiča Tartuffa, ki ga omreži s svojo veliko moralnostjo in versko predanostjo. V zameno za vnos moralnih standardov med člane družine mu Orgon ponudi udobje svojega doma. Orgon in njegova ostarela mati slepo zaupata Tartuffovi avtoriteti, vsi ostali pa ves čas slutijo, da je v njem nekaj preračunljivega. Orgon je zaslepljen do te mere, da ponudi Tartuffu svojo hčerko za ženo, medtem ko se on slini okrog njegove žene Elmire. Potrebno je veliko truda in požrtvovalnosti, a Orgon nazadnje spozna svojo zmoto. Takrat pa je že prepozno. Vse svoje imetje je namreč prepisal na Tartuffa, s čimer je celotna družina prepuščena na prevarantovo milost in nemilost. Ko na koncu že skoraj kaže, da bo slepar popolni zmagovalec, se po posegu angela z neba vse vendarle razplete tako, da je pravici zadoščeno.

Skozi zgodovino je bilo uprizarjanje tega dela večkrat prepovedano. Z očitnim razlogom, saj je igra podajala izrazito ogledalo družbi, kjer tako kot v zgodbi bivalo licemerstvo, sleparstvo, svetohlinstvo, pa tudi pohotnost in malomeščanstvo. In tudi danes so poudarki zgodbe še vedno sveži. Dejstvo je, da v svetu obstaja tudi sprevrženost. Vrednote so postavljene na glavo. Vlada denar in svet le s težavo razlikuje med lažjo in resnico. Tako pridejo na dan manipulatorji, ki podajajo polresnice in ohranjajo svet v popolnem nesmislu. Na žalost je vse preveč Tartuffov tudi v realnosti in omenjene situacije niso nič kaj prijetne, četudi so gledalci v dvorani bili z dogajanjem na odru več kot navdušeni.  

 Maja Batagelj

Ne spreglejte

Primorsko-Notranjska regija z več kot 40 okužbami

Največ na novo odkritih okužb s koronavirusom je bilo v soboto v Vipavi in Slovenski …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja