Obvestilo

Slika, kot bi fotografirala

Barbara Otoničar z Rakeka, zaposlena v Ydrii Motors kot navijalka, je izjemno nadarjena slikarka. Ko mi je pokazala fotografije svojih slik na prenosnem telefonu, sem osupnila. Ženska slika tako, kot bi fotografirala!

Barbara1

Njena roka ujame linije kot fotoaparat … Okolje, tako domače kot službeno, jo k razvijanju likovnega talenta spodbuja, pred kratkim je v Ydrii Motors pripravila prvo večjo razstavo. Na pobudo svojih sodelavcev, kajpak!

Da je nadarjena za slikanje, je Barbara odkrila v osnovni šoli.  »V bistvu je bilo to tekmovanje, ker nisem bila povabljena v likovni krožek in me je to motiviralo,« pojasnjuje umetnica, ki se ima, kot pravi,  za to, da je v slikarskem pogledu napredovala, zahvaliti predvsem svoji mami.  »Po osnovni šoli sem se vpisala na poklicno aranžersko, kjer pa je bilo na risanju malo poudarka. A mama me je spodbujala. Doma so bile stene prazne in jih je bilo treba zapolniti,« skozi nasmeh pove Barbara. »Ste torej slikali po stenah?!« me zanima. Smeh … »Ne, slike je bilo treba obesiti nanje,« pove sogovornica.

Od temper do pastela

»Začela sem s temperami, sledilo je olje, ki jim je najbolj podobno, zatem  pa sem poskusila še celo vrsto drugih tehnik,« pojasnjuje Barbara.  Steklo ji ne ustreza, pravi, ker rada meša barve, ta tehnika pa tega ne omogoča. Pred kratkim je odkrila pastel, ki ji je pisan na kožo. Doda še, da ima doma svoj prostor, kjer lahko ustvarja, atelje, material za slikanje si kupuje iz svojih  dohodkov, nekaj slik pa je tudi že prodala.  »Ljudje, ki so videli razstavo v Ydrii Motors, so pokazali zanimanje,« z veseljem pove.

V resnici so bili sodelavci nad razstavo navdušeni, izvem ob obisku v Ydrii Motors. »Pravzaprav so mi po tem, ko so fotografije slik videli na mojem mobilnem telefonu, sami predlagali, naj jih razstavim,« pravi Barbara, ki je prvič razstavljala v internatu, na pobudo vzgojiteljice.

Načrti za prihodnost? Barbara že nekaj časa načrtuje dobrodelno razstavo za gasilce. In verjamem, da ji bo uspelo in da bo navdušila. Le poglejte fotografije nekaterih njenih slik!

V Ydrii Motors podpirajo kulturo

»Tako kot prostovoljstvo, na primer gasilstvo, v Ydrii Motors v vseh pogledih podpiramo tudi kulturo,« poudarja generalni direktor podjetja Jošt Rupnik, ki se nama je ob koncu pogovora pridružil.  Kot pravi, podpirajo različna društva, med drugim so pokrovitelj društva Godba Cerknica, od pevskih zborov do gledaliških in folklornih skupin. »Seveda nam je zelo všeč, da se kdo od naših sodelavcev ukvarja s kakšno tako dejavnostjo, ki ni neposredno povezana s poklicno stroko,« dodaja.

Za dejavnosti na področjih kulture, izobraževanja in športa po besedah generalnega direktorja Ydria Motors namenja skupaj med 50.000 in  55.000 evrov na leto. »Za podporo kulturnim dejavnostim imamo tri kriterije: da ne gre za profitno dejavnost,  da vključuje naše zaposlene in je na območju, ki ga obiskujejo ali kjer živijo naši zaposleni,« pojasnjuje.  »Neposredne koristi od tega nimamo, želimo pa, da bi ljudje občutili, da skrbimo tudi za njihovo lokalno okolje.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: osebni arhiv B. O., B. M. K.

Barbara-slika1 Barbara-slika2 Barbara-slika4 Barbara-slika6

Ne spreglejte

Večgeneracijski družinski center v Cerknici odpira svoja vrata

Večgeneracijski družinski center v Cerknici v sredo 1. junija odpira svoja vrata v prostorih Galerije …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja