Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Slivovi cmoki

Res je, da smo večino sadja pobrali že zdavnaj, kolikor ga je pustila letošnja pozeba. Vendar smo mogoče v skrinjo shranili tudi kako slivo, iz katere lahko pripravimo okusne cmoke.

Sestavine:
1 kg krompirja
3 pesti ostre moke
1 jajce
3 jedilne žlice masla
sol
malo olja
drobtine
sladkor
slive

Pripomočki:
posoda za mešanje
žlica
za pasiranje krompirja
lonec za krompir in kuhanje cmokov
deska

Potek dela:
Krompir olupimo in narežemo, osolimo ter skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga poskušamo kar najbolje odcediti, lahko tudi preko cedila in ga damo v posodo, kjer ga stremo v pire. Dokler je krompir še vroč, mu dodamo maslo po okusu. Ko se masa ohladi, da jo lahko gnetemo z rokami, dodamo jajce in mok, ter naredimo maso za cmoke. Iz mase oblikujemo testene posodice, dodamo v jamico sladkor po okusu in razkoščičeno slivo, zapremo posodico, da nastane kroglica. Kroglice, cmoke dajemo jih na pomokano desko in nato skuhamo v vreli, osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na površje in še kako minuto več. Kuhane s penovko poberemo v posodo in zabelimo z na olju ali maslu s prepraženimi drobtinami.

Namig kuharja:
uporablja se star, moknat krompir.
Najbolje je uporabiti ostro moko.
Slive so lahko sveže, lahko pa zamrznjene odtajamo in uporabimo.
Če želimo, lahko naredimo več cmokov, jih damo na pomokano desko, ki jo postavimo v skrinjo, da zamrznejo in nato damo v vrečko. Tako so pripravljeni za zimo, obdržijo obliko in se ne sprimejo med seboj.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja