Obvestilo

Slovaka s sovami največja turistična atrakcija v Predjami

Pod lipo v Predjami, na grobu viteza Erazma Predjamskega, od prejšnjega tedna stojita Slovaka Peter Šipula in njegova partnerka iz Banske Bystrice.  Okrog njiju so sove, ujede ter gruča turistov. Pravita, da ptice rešujeta in trenirata, nekateri gosti so navdušeni in ptice božajo, drugi pa zgroženi nad dejstvom, da so ptice ves dan na soncu in privezane za noge.

Slovaki na Slovenskem

Par prihaja iz Sokoliarske skupine Biatec. Njihovo delo so vzreja, treniranje in hranjenje sov ter sokolov.
»Sokole  uporabljamo v tri namene: za lov, branjenje vrtov in izvajanje predstav. So dobra reklama za zgodovinske točke, saj se tako turisti tam zadržijo več časa,« pravi Šipula.

V Sloveniji je veliko sokolov in tako bi Šipula rad postavil reševalno postajo, kjer bi pomagal poškodovanim sokolom in sovam.

Dovoljenje za mučenje?

Ptice so vsak dan med 12.00 in 19.00 na soncu pri lipi pri Predjamskem gradu, ves čas je mogoče slišati oglašanje sokolov. Ker imajo ptice noge privezane z vrvjo, ki jim onemogoča letenje, ob vsakem poskusu le-tega padejo na tla.

Pravi, da sta mu Občina Postojna in Veterinarska postaja Postojna dali dovoljenje, da je lahko tam s pticami. 14.a člen Zakona o zaščiti živali pa uporabo prostoživečih živali za nastopanje in prikazovanje prepoveduje. Kljub temu pa Šipula počne prav to in trdi, da mu mora nastopanje odobriti le še ministrstvo za okolje in prostor.

Dušan Kidrič, predsednik krajevne skupnosti Bukovje, o dogajanju pri Predjamskem gradu pravi:  »Krajevna skupnost ima o vsem skupaj zelo negativno mnenje, saj ne gre za prezentacijo likov, ki bi sodili v ta prostor (nimajo nobene povezave z Predjamo in gradom). Predstava naj bi se uprizarjala z živimi ptiči, ki imajo zelo omejeno gibanje in še predstavlja jih nekdo, ki si je zamislil, da se pri nas lahko počne kar hoče in kjer hoče.«

Načrti v Sloveniji

Šipula pravi, da bi rad naslednje leto med junijem in septembrom pri Predjamskem gradu izvajal predstave. Želi si, da bi dobil določen odstotek zaslužka, ki ga Predjamski grad dobi z vstopnicami. Kidrič je zgrožen: »Nimam pojma, zakaj so tam in upam, da se čim prej poberejo. Ker pod lipo, za katero je Postojna pred leti dala znatna sredstva, da si je opomogla, ko je zagorelo v luknji sredi debla, uredila zelenico in postavila tablo, kjer je zapisana zgodovina te lipe, nimajo kaj delati.«

Besedilo in foto: Manca Turk

Slovaki s pticami1

 

Slovaki s pticami2

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

One comment

  1. Slovaki in čehi kar pridejo in pridejo kasirati denar ,razni ..raftingi… sedaj kvazi sokoli in neke sove in zopet kasiranje in tako naprej .prid3jo in so tukaj.kdo piše zakone,???? To je navadni nateg.tujci vedo kako so smo mi ritolizniki in jim vse dovolimo koruptivni uradniki. Tisti uničujejo SLOVENIJO IN SLOVENCE. Ven nagnati to nesnago . Naj gredo v avstrijo ,Nemčijo ali kam drugam v evropi takoj bi jih nagnali . Samo mi smo unikum kretenizma birokrTskega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja