Obvestilo

Slovenija v japonskih očeh

V Stekleni galeriji Večnamenske dvorane v Logatcu so nocoj odprli razstavo japonskih likovnih umetnikov Noriakija Sangawe in Kaye Tokuhisa kot uvod v prihajajoče Japonsko popoldne, ki bo 30. septembra v isti dvorani. Gre za umetnika, ki sta kljub različnosti med deželo njunega rojstva in Slovenijo slednjo vzljubila in o vrnitvi na Japonsko ne razmišljata.

Noriaki Sangawa je po dodiplomskem študiju v Osaki na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani zaključil specialistični študij slikarstva pod mentorstvom prof. Andreja Jemca. Njegove slike ožarja modrina v tisočerih odtenkih, enkrat bolj, drugič manj oddaljena od zelene. Sam umetnik o svojem slikarstvu pravi, da skuša ujeti trenutek, ko se pojavi oblika, in ga ustavi na platnu. V prepletu barv z valovi in vrtinci upodablja japonsko morje.

Pravo nasprotje barv in njihovih odtenkov ponuja Kaja Tokuhisa, ki je slikati pričela prav pod mentorstvom Noriakija Sagawe. Njena dela nastajajo v slogu t. i. klasičnega realizma. Ustvarja po naravi, vsaka kompozicija pa je skrbno načrtovana. Kaja je sicer vsestranska umetnica. Študirala je filmsko in televizijsko režijo ter gledališko igro, zdaj dela magisterij iz gledališkega petja.  Obenem slika in poje.

Odprtja razstave v Logatcu se je med drugimi udeležila tudi predstavnica japonskega veleposlaništva v Sloveniji, študentka japonologije Klavdija Kranjc pa je kulturni dogodek popestrila z igranjem na tradicionalni japonski instrument koto.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja