Obvestilo

Slovenke na poštnih znamkah

Kot uvod v Gregorjev teden so v Logatcu, v preddverju upravnega centra, odprli razstavo Marinke Cempre Slovenke na poštnih znamkah in z njo obeležili tudi oba marčevska praznika, posvečena ženskam.

 Prvi je 8. marec, mednarodni praznik žensk, ki ga praznujejo v približno 100 državah. Ob tem dnevu običajno teče beseda o ekonomski, politični in socialni enakopravnosti in dosežkih žensk. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška socialistka Clara Zetkin. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917 dalje.

Materinski dan je neformalni praznik, posvečen materam. Praznovanje materinskega dneva izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910 dalje. V Evropi so začeli praznovati materinski dan po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj in kasneje prestavljen na 25. marec. Na ta del krščanski svet praznuje praznik Marijinega oznanjenja.

Dosežki slovenskih žensk

Torej je marec priložnost za predstavitev znamk o Slovenkah. Na dosežke Slovenk ali na njihove krute usode so bili poleg slovenske pošte že v preteklosti pozorni tudi na poštah v drugih državah: Češkoslovaški, Jugoslaviji, Urugvaju, Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Pripravljena razstava obuja spomin na njihove osebnosti in dosežke. Nekatere med njimi že poznate, za nekatere ste že slišali in z nekaterimi se boste srečali prvič.

Večina znamk je zaradi boljše vidljivosti povečana. Dve Slovenki na listu nimata originalne znamke zato ker znamki nista še nista prispeli iz tujine.

Zbirka znamk Marinke Cempre kot vir informacij

Razstavo »Slovenke na poštnih znamkah« je pripravila Marinka Cempre Turk, Logatčanka, ki sedaj stanuje v Cerknici.  Z zbiranjem znamk se je začela ukvarjati leta 1994, ko je zasledila podatek, da je Pošta Slovenije izdala že 80. znamko v samostojni Sloveniji. Postala je bolj pozorna nanje in ugotovila, da imamo Slovenci zelo lepe znamke. Na pošti se je naročila na novo izdane znamke ter zbirko dopolnila z že izdanimi znamkami. Na vsaki znamki je motiv, ki vzbudi radovednost in z malce raziskovanja pridobi dodatne in zanimive informacije.

Znamke na temo gasilstva in naravnih nesreč

Kot dolgoletna gasilka poleg slovenskih znamk zbira tudi znamke na temo gasilstva in naravnih nesreč. Ta zbirka obsega okoli 1400 znamk iz več kot 130 držav sveta. Z zbiranjem gasilskih znamk se seznanja o delovanju gasilstva v različnih državah, njihovi opremljenosti, zgodovini, katastrofalnih požarih v preteklosti, itd. V letu 2014 se je na njeno pobudo v reviji Gasilec odprla rubrika Gasilstvo in filatelija ter objavila že 85 člankov.

Kot upokojenka del svojega časa nameni zbiranju in urejevanju zbirk ter dopisovanju oz. izmenjavi znamk s filatelisti po svetu. Zadnja leta pripravlja tudi razstave znamk. V juliju 2022, času gasilske olimpijade v Celju, je pripravila obsežno razstava znamk s gasilsko tematiko.

 

 

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja