Obvestilo

Slovenski in ameriški vojaki se usposabljajo v Postojni

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna se danes začenja skupno usposabljanje pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi, imenovano Lipicanec. Približno 400 udeležencev bo med drugim urilo taktične premike in izvleko poškodovane tehnike, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

Glavni del usposabljanja bo v dneh od srede do petka na strelišču Bač, 3. in 4. februarja pa bo večji del usposabljanja na vadišču Bile. Skupno usposabljanje z zavezniki poleg nižjih stroškov usposabljanja omogoča tudi izmenjavo znanj in izkušenj, souporabo zmogljivosti in infrastrukture ter pravično delitev bremen. Zaradi skupnih usposabljanj se poveča tudi medsebojno zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah.

Po v četrtek sprejetem načrtu vaj v obrambnem sistemu ter sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020 bo razvoj obrambnega sistema vključno s področjem usposabljanja temeljil na usmeritvah iz več dokumentov, med katerimi je denimo resolucija o strategiji nacionalne varnosti Slovenije. SV bo v skladu z vladnim sklepom letos izvedla 17 večjih vaj oziroma usposabljanj s približno 3360 udeleženci iz Slovenije in partnerskih držav. Kot zagotavljajo na spletni strani, SV pri načrtovanju in izvedbi skupnih vaj spoštuje vse sporazume, sklenjene z lokalnimi skupnostmi, in dodatne usmeritve ministra za obrambo Karla Erjavca.

Slovenskavojska.si/Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Policija podelila priznanja za hrabrost in požrtvovalnost

77 pogumnih in srčnih posameznikov je danes, 24. januarja 2023, prejelo posebna priznanja za svoja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja