Obvestilo

Slovenski turizem je na kolenih, ni pa mrtev

Trije turistični ponudniki s kraškega območja: Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine so pred natanko štirimi leti, 12. maja 2020, podpisali sporazum o sodelovanju. Cilji novega partnerstva so bili povečanje števila obiskovalcev, povezovanje turistične ponudbe v nove skupne produkte ter povečanje zadovoljstva obiskovalcev. Na današnji novinarski konferenci v Parku vojaške zgodovine, so direktorji omenjenih turističnih destinacij predstavili, kako se nameravajo spopasti z izzivi, ki jih prinašajo pandemija koronavirusa in njene posledice.

V štirih letih od podpisa sporazuma  je bilo sodelovanje več kot uspešno – vsi trije ponudniki so beležili nadpovprečno rast števila obiskovalcev, poenotili so določene promocijske aktivnosti, skupaj nastopali na sejmih in turističnih borzah … Plod sodelovanja je tudi blagovna znamka Trio kraških znamenitosti,  pod katero obiskovalcem ponujajo ugodnosti, ki izhajajo iz sodelovanja.  Kot je poudaril Stojan Ščuka, direktor Parka Škocjanske jame, vse to nedvomno vpliva tudi na gospodarsko rast regije.  »Konkretnost in pozitivni pristop sta glavni vrednoti tega sporazuma,« je poudaril Ščuka. Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič pa je dodal, da je turizem zaradi epidemije res na kolenih, ni pa mrtev. »Kriza je morda priložnost.«

Kriza, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa, je močno prizadela slovenski turizem in ni zaobšla niti Lipice, Škocjanskih jam in Pivke. Izhodišča, na katerih je bil postavljen sporazum iz leta 2016, so nenadoma postala še bolj aktualna, potrebe po sodelovanju še večje, sinergijski učinki usklajenih promocijskih aktivnosti pa ne več stvar prestiža, ampak pogoj za preživetje.

Dosedanje sodelovanje bodo zato ne samo nadaljevali, ampak tudi nadgradili. Eden od čisto konkretnih rezultatov sodelovanja, ki ga bodo obiskovalci najprej in najbolj konkretno občutili, je dvig popusta na ceno vstopnice, ki ga partnerji priznavamo obiskovalcem, ki pridejo na obisk z manj kot tri mesece staro vstopnico drugega partnerja, in sicer iz prvotnih 15 % na 25 % v letu 2020. S tem bi želeli povečati dostopnost znamenitosti oz. dediščine, ki jo upravljamo, in se dodatno približati domačemu gostu.

Kot gostje so se novinarske konference udeležili župan Občine Pivka Robert Smrdelj, predstavnica Slovenske turistične organizacije Karmen Novarlič in predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka. Vsi trije so poudarili, da je takšno sodelovanje primer dobre prakse v slovenskem prostoru in pomemben prispevek k reševanju turističnega gospodarstva.

»Letos bomo priča nekoliko drugačnemu turizmu, bo pa to priložnost za plasiranje slovenske ponudbe tujini na spletu,« je med drugim dejala Karmen Novarlič. Kriza, kot vedno, odpira nove možnosti, ponuja nove priložnosti. In tako tudi ob koronavirusu upanje umira zadnje, so se strinjali podpisniki sporazuma.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja