Obvestilo

Slovenski ultra-kolesarski spektakel s pridihom dobrodelnosti bo v Postojno letos prinesel nov veter

V Postojni se v četrtek, 17. maja ob, 18.30 na 1220 kilometrov dolgo pot okoli Slovenije odpravlja 32 kolesarjev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Švice. Na 11. izvedbi največje slovenske ultra-kolesarske Dirke okoli Slovenije sta med prijavljenimi tudi dva svetovna prvaka, ki že napovedujeta nove rekorde na trasi. Prve tekmovalce lahko pričakujemo v cilju v Postojni že po 36-ih urah, zadnji pa prihajajo v cilj po 70-ih urah skoraj neprekinjene vožnje. V nedeljo, 20. maja, ob 10.30  pa se boste lahko v Postojni udeležili tudi dobrodelnega 6-urnega kolesarjenja Fundacije Jureta Robiča, kjer boste s svojo vožnjo na 30 km dolgi trasi okoli Postojne skupaj s pomembnimi predstavniki slovenskega gospodarstva, politike, medijev in lokalnih skupnosti pomagali osrečiti otroke, ki si želijo na kolesarske počitnice, pa si jih ne morejo privoščiti. 

Sodelovanje, povezovanje v strasti do kolesarjenja je moto organizatorjev že enajste izvedbe Dirke okoli Slovenije, ki se začne in konča v Postojni. “Dirka okoli Slovenije pomeni prostor, znotraj katerega se ljudje družijo, povezujejo ter izmenjujejo vesele in žalostne trenutke. Emocije in ljubezen do športa nas povezujejo v obliki nesebičnih kolektivnih dejanj, s katerimi v ospredje postavljamo delovanje celotne ekipe in ne zgolj posameznika. Le združeni lahko pridemo dlje,” je dirko jedrnato opisal direktor dirke Dejan Gorenc, ki v njej vidi veliko več kot zgolj dirko.

V letošnjem letu je organizacijska ekipa poskrbela za kopico novosti. Ena izmed njih je vsekakor prva slovenska ultra kolesarska šola, ki je potekala v hotelu Kras v Postojni in na kateri predavajo vrhunski slovenski strokovnjaki s področja športne prehrane, treninga in psihologije športa.

“Po desetih letih smo posodobili tudi celostno grafično podobe dirke, saj je bilo potrebno vanjo zajeti uspešno zgodbo, ki se je v vseh teh letih rojevala in razvijala v Sloveniji,” je bil zgovoren direktor dirke. Novi logotip dirke simbolizira povezovanje in sodelovanje ljudi s strastjo do kolesarjenja. V njem lahko ugledate tudi odtis zmajeve šape iz Postojnske jame, kulturološke posebnosti postojnskega območja.

Razsežnost in pomen dirke je opazila tudi Evropa, ki s svojim podpornim pismom Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta organizatorju Športno kulturnemu društvu Notranjc izreka svojo naklonjenost. V znamenju podpore, se bo slovesne otvoritve v Postojni udeležil tudi evropski poslanec Igor Šoltes.

Na letošnji dirki bo prvič v zgodovini ultra kolesarkih dirk izveden tudi inovativen postopek kvalifikacij za startno pozicijo tekmovalcev, kjer bo morala spremljevalna ekipa na posebnem tekmovanju Yedoo skiro Challenge privoziti startno pozicijo svojemu tekmovalcu. “Gledalci se morda ne zavedajo, kako pomembna je spremljevalna ekipa za uspešen nastop ultra kolesarja na tako zahtevni kolesarski preizkušnji kot je Dirka okoli Slovenije. Zato želimo skozi takšne kvalifikacije to dodatno izpostaviti,” je povedala koordinatorica spremljevalnega programa Karmen Tomažič.

Celoten spremljevalni program dirke, ki so ga letos združili pod imenom Festival športa, je na voljo na spletni strani www.racearoundslovenia.si.

Pomembna novost letošnjega programa je vsekakor tudi 6-urno dobrodelno kolesarjenje, kjer bodo zbirali sredstva v okviru Fundacije Jureta Robiča. Zbrana sredstva bodo v celoti uporabili za organizacijo kolesarskih počitnic za otroke, ki si jih ne morejo privoščiti. Trasa dobrodelnega kolesarjenja je dolžine 30 km s 480 višinskimi metri in poteka po občini Postojna. Sklenjena je v krog s startom in ciljem v centru Postojne na Titovem trgu. Pričetek dobrodelnega kolesarjenja je v nedeljo, 20. maja 2018, ob 10.30. Startnino kolesarji poravnajo v obliki donacije v višini 10 EUR na startu, kjer bo njihovo ime vpisano v tabelo. Kolesarji si bodo ob vsakem prevoženem krogu lahko sami vpisovali število prevoženih krogov. Glede na svoje zmožnosti, se vsak kolesar odloči, koliko krogov bo odpeljal v časovni omejitvi 6 ur.

Obisk na dobrodelnem kolesarjenju je napovedalo tudi nekaj predstavnikov iz gospodarstva in politike.

Več o dobrodelnem kolesarjenju na povezavi http://www.racearoundslovenia.si/jurerobicfundacija.html.

Foto: postojna.si

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja