Obvestilo

Slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri Suhorju

V teh dneh mineva 77 let od strmoglavljenja britanskega lovskega letala Spitfire MH980 pri vasi Suhorje, na robu Brkinov, v katerem je tik pred koncem vojne tragično ugasnilo življenje mladega pilota, narednika britanskih kraljevih letalskih sil Edmunda Ramsbothama.

 Spomin ni  nikoli zamrl

Komaj 21-letni pilot je bil pripadnik 249. eskadrilje, ene najslavnejših lovskih enot britanskih kraljevih letalskih sil. Enota je v tistih dneh pomagala jugoslovanskim partizanom v zaključnih bojih z zalezovanjem nemških transportov na cesti in železnici. Letalo narednika Ramsbothama je bilo najverjetneje zadeto med nizkim preletom ob eksploziji tovornjaka s strelivom in je neposredno zatem strmoglavilo v bližini Suhorja. Truplo mladega angleškega pilota so vaščani dostojno pokopali na vaško pokopališče. Kmalu po vojni so posmrtne ostanke britanske vojaške oblasti prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes. Spomin na ta tragični dogodek na Suhorju kljub temu ni nikoli povsem zamrl.

Kraj spomina na mnoge letalce zavezniških sil  

Park vojaške zgodovine je kot osrednji vojaški muzej v Republiki Sloveniji pomemben del svojih raziskovalnih naporov v zadnjih letih posvetil tudi proučevanju nesreč zavezniških letal na območju Slovenije in se zato z veseljem odzval pobudi vaške skupnosti iz Suhorja ter v letu 2021 na mestu strmoglavljenja letala postavil spomenik.

Ob letošnji obletnici je Park vojaške zgodovine v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenega kraljestva v Sloveniji včeraj, 5. maja, na mestu padca letala pri vasi Suhorje pripravil krajšo slovesnost. Po besedah direktorja Parka mag. Janka Boštjančiča je kraj nesrečne smrti pilota narednika Edmunda Ramsbothama postal pomemben simbolni kraj, kraj spomina na mnoge letalce zavezniških sil, ki so za svobodno Evropo dali največ – svoja mlada življenja. Ob tem je izpostavil, da je sporočilo, ki ga nosi spomenik, danes celo še bolj aktualno kot ob njegovi postavitvi, saj za svobodno Evropo ponovno umirajo tako mladi fantje kot tudi starejši, ženske in otroci. Tudi vojna v Ukrajini se nam zdi daleč ter pogosto slišimo in beremo komentarje, da se nas ne tiče. A tudi narednik Ramsbotham ni vedel za Suhorje in kje ležijo Brkini, pa je prav tu za svobodno Evropo daroval svoje življenje.

Jedro slovesnosti je predstavljalo polaganje vencev. V imenu Republike Slovenije je venec položil predsednik Državnega sveta g. Alojz Kovšca, v imenu Združenega kraljestva pa veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Nj. Eksc. Tiffany Sadler.  Veleposlanica je v kratkem nagovoru zbranim izrazila globoko hvaležnost Parku vojaške zgodovine za postavitev spomenika in poudarila, da je današnji dogodek hkrati tudi velik poklon slovensko-britanskemu zavezništvu, ki je danes, ravno tako kot pred 77 leti v boju proti okupatorju, trdno tudi v podpori svobodni in suvereni Ukrajini.

Veliko priznanje PVZ

Veliko priznanje Parku vojaške zgodovine v njegovem prizadevanju po spoštljivem ohranjanju spomina na bridke udarce druge svetovne vojne je izrazil tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije g. Alojz Kovšca. Po njegovih besedah smo kot skupnost na podlagi skupne grožnje iz preteklosti zgradili močno solidarnost do narodov, ki se morajo za mir in svobodo boriti tudi danes. Svoj slavnostni nagovor je sklenil z mislijo: »Naj spomin na vse, ki so svojo življenjsko pot sklenili na slovenski zemlji v boju za svobodo, nikoli ne zamre.«

Slovesnosti je dodatno svečano noto pridodal dovršen skupen nastop trobilnega kvinteta britanskega vojaškega orkestra Colchester in trobilnega kvinteta Orkestra Slovenske vojske.

 

PVZ in uredništvo NZN

Foto. Ana Čič

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja