Obvestilo

Služba nujne medicinske pomoči danes na rešetu poslancev

Na zahtevo SDS in NSi bodo poslanci danes na izredni seji med drugim obravnavali priporočila vladi v zvezi z izvajanjem službe nujne medicinske pomoči (NMP).

Kot je znano, so tudi občine Primorsko-notranjske regije odpravi nujne medicinske pomoči ostro nasprotovale, občani pa so podpisovali in še podpisujejo peticije za ohranitev te pomoči.  Poslanci bodo danes odločali o priporočilu ministrstvu za zdravje, naj pred sprejetjem novega pravilnika o NMP pristojni odbor seznani s predlogom pravilnika in ključnimi pripombami iz javne razprave, ki se je končala 22. maja.

Spomnimo, NMP bo glede na osnutek pravilnika neprekinjeno izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov. V naši regiji naj bi bil tak center v Postojni. Na terenu bodo na voljo nujna reševalna vozila in reanimobili. Prav tako osnutek predvideva mrežo dežurnih ambulant v manjših zdravstvenih domovih, ki pa ne bodo odprte ves čas. Toda pripombe nad novo organizacijo, zlasti pa mrežo, imajo v vseh regijah.

Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc bodo v končni predlog pravilnika vključili vse smiselne vsebinske pripombe, da nihče ne bo imel slabše dostopnosti do NMP. Podaljšali bodo tudi prehodno obdobje, da se bodo lahko vsebinsko prilagodili spremembam in zbrali podatke o obiskih dežurnih služb in odzivnih časih. B. M. K.)

Foto: X. H., B. M. K.

 

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja