Obvestilo
Marko Soršak Soki ob obisku Osnovne šole Antona Globočnika Postojna. Foto: Marko Soršak Soki.
Marko Soršak Soki ob obisku Osnovne šole Antona Globočnika Postojna. Foto: Marko Soršak Soki.

Šole na Postojnskem si lahko s pomočjo Marka Soršaka Sokija obetajo nova glasbila

Postojna – Marko Soršak Soki je še eden izmed znanih slovenskih glasbenih ustvarjalcev, ki v sklopu dogodkov projekta Postoj na živi ulici z mladimi, med 11. in 24. aprilom, z obiskom osnovnih šol na Postojnskem, razveseljujejo otroke, mladino ter širšo javnost. Soki je vrhunski bobnar, član glasbene skupine Elvis Jackson, ob tem pa tudi pobudnik posebnega projekta »20 za 20,« s katerim je pomagal že več kot dvajsetim šolam. Osnovno šolo Antona Globočnika Postojna je včeraj obiskal tudi z namenom, da tako med učenci, kot med učitelji in pri vodstvu šole ter Občine in tudi širše v lokalni skupnosti zaseje zanimanje za njegov projekt, s katerim bi trem osnovnim šolam na Postojnskem že v tem letu kupili nove glasbene inštrumente.

Med včerajšnjim obiskom Postojne, se je Soki mudil v Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna in s svojo preprostostjo in energijo razigral ter navdušil postojnske šolarje. Kot so ugotovili tudi organizatorji projekta, se Sokiju ni potrebno bati, da ne bi imel bobnarskih naslednikov. Po obisku v šoli, si je Soki vzel čas tudi za nas, zato smo ga malce konkretneje povprašali o njegovem projektu in načinih s katerimi se lahko šole opremijo z glasbili.

Kaj je projekt »20 za 20«?
“Projekt “20 za 20″ je dokumentarni DVD, ki ga lahko kupite s poljubno donacijo. S tem denarjem se kupijo glasbila osnovnim šolam, ki so se na projekt tudi prijavile.”
Vsebina DVD-ja je 20 video kolažev slovenskih izvajalcev s katerimi je Soki sodeloval ali bil povezan v 20ih letih svojega delovanja. Skladbe z intervjuji so vsebina, ki mlade spodbujajo k glasbenem ustvarjanju. Glavno sporočilo DVD-ja je, da se splača vztrajati pri ciljih, ki si jih zadamo v življenju.
“Privoščite si DVD in pomagajte otrokom, da lahko glasbeno ustvarjajo na svojih šolah. V šolskem letu 2014/15 je bilo obdarjenih 13 šol z bobni, električnimi in akustičnimi kitarami, tolkali, basi, klaviaturami in glasbenim priborom.”

Bi še kaj dodali glede projekta, kakšni so cilji projekta?
“Cilj projekta je dolgoročen. Šola je ustanova, ki mora otrokom ponuditi najboljše. Moje poslanstvo je, da jim priskrbim glasbila in pripomorem na tem področju. Projekt je dobrodelen, vendar ne promovira socialno ogroženih. Nasprotno. Spodbuja tiste, ki želijo dati svojim največ in šola mora nuditi največ vsem otrokom, ki prihajajo iz vseh vetrov.”

Prva šola, ki je dobila nove instrumente preko vašega projekta je bila 7. novembra 2014 osnovna šola Žiri. Do sedaj ste inštrumente podarili že 23 šolam. Če želijo šole do novih inštrumentov, se morajo prijaviti v projekt. Koliko je že šol, ki so prijavljene in bodo v tem letu dobile nova glasbila?
“Nad prijavami šol sem zelo razočaran. Saj sem jih vsaj dvakrat vabil v sodelovanje preko spletne pošte. V prvi rundi se jih ni prijavilo niti 20. Šole se lahko še zmeraj prijavijo in moj cilj je, da obiščem čim več šol v naši Sloveniji.”

Ali je sedaj lažje ali težje zbirati sredstva kot na začetku projekta?
“Sedaj je že nekoliko lažje, ker ljudje vse bolj zaupajo in vidijo kako projekt funkcionira. Zaupanje je izkazal tudi predsednik Pahor, ki je veliko doprinesel k projektu. Glasbila so draga vendar, če stopi skupnost skupaj, glasbila niso draga, na šoli pa bodo ostala več let in njihova uporabna vrednost bo neprecenljiva.”


Ali kakšna podjetja že dajejo donacije že zaradi samega projekta, ali je večina prispelih donacij iz prodaje DVD-jev?

“DVDjev je že skoraj zmanjkalo. Odločil sem se, da ne bom delal ponatisa. Namreč, ponatis 500 kos stane 1200eur, nato še SAZAS in je strošek več kot 1500eur. Za ta denar lahko obdarim dve šoli v Postojni. Iz tega razloga zberem donacije iz različnih virov in na različne načine. Pečem tudi kekse in jih osebno ponujam za simbolične donacije.”

Kako to, da ste se odločili za obisk osnovne šole v Postojni v sklopu prireditev, ko bo Postojna postala otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto?
“Zato, ker so me povabili. Vabilu sem se z veseljem odzval in svoj obisk izkoristil v prid projektu 20za20, da bi v prihodnje obdarili tudi postojnske šole.”

Na koncu je Soki dodal še, da si želi, da informacija o projektu pride k čim več Postojnčanom.

Opaziti je bilo, da je Soki tudi s postojnskim županom, Igorjem Marentičem, sicer navdušenim glasbenikom, hitro našel skupno besedo. Zato si lahko vsi skupaj nadejamo, da bodo šole na postojnskem resnično kmalu prišle do novih glasbenih inštrumentov.

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja