Obvestilo

Šolstvo na Logaškem skozi dve stoletji

Častitljivo obletnico so skupaj s 130-letnico najstarejše šolske stavbe v Logatcu zaznamovali s pregledno razstavo šolstva od leta 1814, ko se je začela enorazredna šola, do danes. Dogodki so prikazani v časovnem zaporedju, glavni vir informacij pa je bila šolska  kronika, ki jo hrani Arhiv republike Slovenije.

Razstavo so pripravili učitelji in sodelavci Osnovne šole Tabor Logatec s pomočjo učencev, staršev, krajanov, nekdanjih in sedanjih učiteljev ter obeh sosednjih šol. Odziv je bil izjemno velik, kar kaže, da je šola v kraju pustila pomemben pečat.

razstava-200let1

Skozi zgodovinski pregled razvoja šolstva, šolskih pripomočkov, učiteljevih priprav na pouk, fotografij in spričeval so nekateri med številnimi obiskovalci odkrivali takšne, ki so jih v času šolanja sami uporabljali. Sicer pa najstarejše spričevalo nosi letnico 1871 in je v zbirki Osnovne šole 8 talcev. Tudi nekaj učbenikov in knjig datira v začetek 20. stoletja.

razstava-obleke  razstava-zvezki

Tematiki razstave je bil prilagojen tudi krajši kulturni program, v katerem sta  nastopila otroški pevski zbor OŠ Tabor Logatec in gledališka skupina OŠ Rovte s prizorom iz šolskega življenja pred 200 leti.

200-letnica-OPZ  200-let-igra

Kot je v nagovoru poudarila ravnateljica OŠ Tabor Miša Stržinar, pa je razstava samo del obeleževanja 200-letnice šolstva na Logaškem, ki pravzaprav poteka vse leto do februarske zaključne prireditve.

Petkovo praznovanje se je iz dvorane Tabor preselilo v šolo, kjer so učenci in učitelji s pomočjo pokroviteljev pripravili že četrto novoletno tržnico ter kulturni program. Tako je na stojnicah dišalo po domači hrani, lesketalo od ročno izdelanih predmetov in darilnih paketkov, tako da smo se prisotni lahko okrepčali in odžejali, pa še domov kaj odnesli. Ves zbrani denar bo namenjen šolskemu skladu.

200-let-trznica-dobra

Učenci pa so nam v telovadnici pokazali, česa vsega so se naučili in s pesmijo in plesom napovedali vstop v praznični december.

200 let-proslava-ples

 

Besedilo in foto:  Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja