Obvestilo

Sonaravno kmetijstvo, vir zdrave hrane in ohranjanja okolja

Projektni partnerji so v petek, 24. septembra, v središču Postojne pripravili zaključni dogodek, s katerim so sklenili dvoletne projektne aktivnosti v okviru projekta »Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju«.

 Projekt, financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki se zaključuje v mesecu oktobru, je bil vzpostavljen z namenom spodbude sonaravne živinoreje v lokalnem okolju. V projektu so sodelovale partnerske in druge kmetije ter zavodi s področja izobraževanja. Poleg vodilnega partnerja Ljudske univerze Postojna, še Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Ljudska univerza Ilirska Bistrica ter pet partnerskih kmetij z območja Postojne in Pivke (kmetija Aleš in Andrej Sedmak, kmetija Danilo Sojer, kmetija Sandi Tomšič, kmetija Uroš Benec, kmetija Timotej Kovač).

Namen projekta je bil povečati kompetence in znanja na kmetijah, obenem pa tudi  okrepiti zavedanje  javnosti o vrednosti hrane in pomenu takšnega kmetovanja za ohranjanje okolja. V okviru celotnega projekta se je za strokovno in zainteresirano javnost izvedlo več sklopov strokovnih izobraževanj, prikazov dobrih praks in dnevov odprtih vrat na kmetijah. V okviru projekta je vzpostavljen tudi izobraževalni model, po katerem se bodo odslej lahko različna strokovna izobraževanja izvajala neposredno na kmetijah in izdelana analiza izvedljivosti projektnih rešitev v prakso. Velika pozornost v projektu pa je bila namenjena tudi izobraževanju ciljnih skupin, ki jih sicer v izobraževanja o okolju in hrani težje pritegnemo. Osnovnošolcem in ranljivim skupinam so bile v okviru projekta namenjeni predstavitveni dnevi na partnerskih kmetijah. V navedene projektne aktivnosti smo vključili preko 500 udeležencev. Prav tako sta v okviru projekta nastala promocijski video in predstavitvena zloženka, namenjena širšemu ozaveščanju javnosti.

Zaključni dogodek – Gremo na kmetijo!

Glede na vse do zdaj res uspešno izvedene raznolike projektne aktivnosti, v katerih so povezali številne strokovnjake na področju kmetijstva, strokovno javnost – kmetije, izobraževalne organizacije in pa ciljne skupine, so projektni partnerji to  navdušenje nad področjem kmetijstva z veseljem ponesli tudi med vse ostale, torej splošno javnost, naše občane in občanke. Izvedli so skrbno zasnovan dogodek in v središču Postojne, na lokaciji Užitnega in čutnega parka, za nekaj ur ustvarili kotiček, kjer je imela glavno vlogo narava oziroma kmetijstvo in vse njegove dobrine. Gre namreč za zavedanje pomena, kako pomembna je skrb za naravo, stik z njo ter vse, kar lahko pridobimo od nje.

Na zeleni površini v središču mesta je vladalo izjemno prijetno vzdušje, s pestrim in zanimivim programom za prav vse generacije. Obiskovalcem so se predstavili vsi partnerji projekta. Vsak je poskrbel za predstavitev svoje dejavnosti in del svojih strokovnih znanj skozi različne aktivnosti prikazal ter ponesel med obiskovalce. Na predstavitvenih stojnicah so svoje dejavnosti predstavile Ljudska univerza Postojna, Ljudska univerza Ilirska Bistrica ter Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Predstavil se je študijski krožek Univerze za tretje življenjsko obdobje s pridelki, pripravki in recepti, ki nam jih daje narava. Navdušen nad doma pridelano hrano, kuhar Rihard Baša, je postregel in prikazal, kaj okusnega nam vrt lahko ponudi na krožnik. Izvedli so tri delavnice, in sicer delavnico kompostiranja, ki jo je vodil agronom Marko Cvetko, strokovno delavnico o pomenu sonaravne živinoreje, ki sta jo vodila Miran Sotlar in Timotej Kovač ter prikaz priprave hidrolatov, ki ga je vodila Ana Tomazin. Posebej zanimiv in obiskan je bil tako imenovani družinski kotiček, kjer so najmlajši lahko spoznali in pobožali ovčke in jagenjčka, pastirskega psa, piščančke ter ponija, ustvarjali s štampiljkami iz krompirja ter v konjeniškem kotičku spoznali opremo konj in jezdecev ter se preizkusili v zanimivih igrah ter preizkusih. Vsi obiskovalci so bili deležni pozornosti in sicer zeliščnega lončka, za kar so poskrbeli udeleženci programa PUM-O, s čimer smo želeli ponesti delček narave tudi v domove obiskovalcev, kot spomin in spodbudo, da je narava okrog pravzaprav naš zaveznik, ki nam ponuja izobilje dobrin, zatorej moramo ceniti trud in delo kmetij, ki si prizadevajo za sonaravno kmetovanje.

 

Zavod Znanje Postojne, OE Ljudska univerza / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja